Inspirerende Afbeelding

Talent is geen talent als het geen mentaliteit kent!

Als kind was het mijn droom om profvoetballer te worden. Of die droom een realistische was dat laat ik aan jullie over. De beelden tref je in bijgevoegde video… Het is daarnaast natuurlijk algemeen bekend dat de kans om profvoetballer te worden, of om überhaupt de top te bereiken in welke sport dan ook, erg klein is. Velen proberen het, maar het zijn er maar weinig die daadwerkelijk hun droom waar kunnen maken. Zij die het wel redden danken dit niet alleen aan hun exceptionele talent, maar vooral ook aan hun grenzeloze doorzettingsvermogen. Het overgrote deel van ons komt logischerwijs terecht in het bedrijfsleven, en dat vind ik eigenlijk maar goed ook!

Ondernemerschap is Topsport

Graag trek ik de parallel tussen topsport en het bedrijfsleven. Want ook als je de top niet bereikt in het voetbal of in een andere sport vind ik dat je ambities moet hebben en je moet blijven dromen. Eerder al schreef ik over ‘werken vanuit Kracht’ en wat dat nou precies betekent. Bij Kracht vinden wij het gaaf om professionals in de bouw en techniek te helpen met het vinden van hun droombaan. Het inschatten of die dromen en wensen realistisch zijn is vaak vele malen moeilijker dan het inschatten of iemand de top gaat bereiken in een sport. En, interesses, competenties en talent zijn moeilijker zichtbaar dan voetbaltalent of aanleg in sport.

Hoe bepaal je dan de juiste richting? Wij kijken graag naar wat iemand echt drijft (bekijk ook onze drijfverentest). Aan de ene kant kijken we dan naar interesses en naar wensen. Daarnaast analyseren we wat iemand kan, naar talent en naar competenties. Tenslotte kijken we bij Kracht naar wat iemand weet. Dan hebben we het vooral over kennis en over ervaring. Mijn inziens is kennis en ervaring het makkelijkst om te verkrijgen  in tegenstelling tot talent. Dat is vaak een kwestie van je hebt het, of je hebt het niet.

Zelfs al zijn alle bovenstaande ingrediënten aanwezig, dan nog is het niet vanzelfsprekend dat je de top ook daadwerkelijk bereikt. Want in mijn optiek is talent geen talent als het geen mentaliteit kent. Het gaat voor mij om de drive, het pure doorzettingsvermogen en daarmee de wil om elke dag een stapje beter te worden. Dat bepaalt volgens mij of je de spreekwoordelijke top ook echt bereikt.

Ik ben, verrassend genoeg, geen profvoetballer geworden maar wel probeer ik als ondernemer elke dag het beste uit mezelf te halen. De cultuur van doelgericht werken, leren van je fouten en telkens een stukje beter worden spreekt mij ontzettend aan. Bij Kracht heerst zo’n cultuur en dat vraagt om een grondhouding waarin je zelfkritisch moet durven zijn, maar bovenal nog moet je bereid zijn om er veel energie in te steken en om offers te brengen want zo bereik je volgens mij pas echt je doelen. Daarmee vergelijk ik het ondernemerschap en het zijn van een bemiddelaar graag met topsport.

Als team werken we bij Kracht graag aan onze bedrijfsdoelen en als individuen werken wij aan onze persoonlijke doelen. Elke dag weer met diezelfde drive en grondhouding. Wij willen graag investeren in het bereiken van dromen. Niet alleen onze eigen dromen, maar vooral ook die van onze klanten, kandidaten en toekomstige collega’s.

Daarom zoeken wij vanaf maart 2019 een jonge topsporter of topsportster die wij in onze gelederen mogen opnemen. Een topsport-traineeship waarin Kracht je begeleidt bij het realiseren van je sportambities én je zakelijke carrière een kickstart geeft.

Ben of ken jij een jonge topsporter met talent, maar ook een top mentaliteit, en studeer je momenteel aan het HBO? Bekijk dan ons Topsport Traineeship of neem direct contact met me op!

Wieger Willems

Directeur

Deel deze blogpost