werken bij VAN AKEN Het verhaal van Bart Het gaat niet alleen meer om een mooi gebouw maken maar het gaat meer om het maximale resultaat voor een opdrachtgever.

"Iedereen speelt gewoon zijn of haar rol om het einddoel te bereiken en dat is een goed gebouw maken. "

Bart

Stel jezelf eens voor en wat is jouw rol binnen VAN AKEN?
Ik ben Bart Jeurissen en ik ben BIM Manager binnen VAN AKEN. Ik ben dus fulltime bezig als BIM-regisseur voor projecten die wij doen. Ik ben hier begonnen als engineer en uiteindelijk doorgegroeid tot de rol die ik nu vervul. Ik heb dus een engineeringsachtergrond, maar ik ben nu meer informatie manager. Tekenen vind ik nog altijd leuk, maar mijn interesse gaat nu uit naar het managen en sturen op goede informatie verstrekking. Dat doe ik niet alleen binnen VAN AKEN maar ook namens VAN AKEN bij andere partijen zoals het BIM loket. Hier werken wij onder andere mee aan nieuwe Nederlandse BIM-richtlijnen. Want het BIM loket is BIM technisch gezien de marktleider van Nederland. Door hieraan deel te nemen blijven wij ook up-to-date en blijven we vernieuwen.

Lopen jullie qua BIM voorop in Nederland?
Qua BIM zitten wij wel bij de beste 10% van Nederland. Wij zijn ook het enige architectenbureau wat BIM gecertificeerd is. Dit zorgt natuurlijk voor een grote aantrekkingskracht op opdrachtgevers.

En hoe zorg je ervoor dat iedereen binnen het bedrijf mee kan in deze innovatie?
Dat is dus mijn taak! Maar ik ben natuurlijk niet alleen. We hebben een kennisgroep BIM en met de hele groep proberen we om handleidingen te schrijven en presentaties te geven intern. Zo houden we het niveau hoog binnen het bedrijf. Het is belangrijk dat mensen weten wat ze moeten doen en waarom ze het moeten doen. Als ze eenmaal weten waarom ze het doen en dat het echt meerwaarde heeft, is het makkelijker te accepteren dat het in het begin meer tijd kost. Ze zien dan in dat ze er uiteindelijk de vruchten van kunnen plukken.

Hoe ben je in deze rol terecht gekomen?
Toen ik hier kwam werken was er nog geen 3D, toen deden we nog alles met AutoCad. Ik was één van de eerste die begon met 3D tekenen. We werkten toen aan een pilot voor de hogeschool in Zeeland en van daaruit zijn we steeds meer gaan kijken naar wat het nut voor ons is. Anderhalf jaar later zijn we volledig overgestapt naar die werkmethodiek. Omdat je betere gebouwen maakt, je zoekt het verder uit omdat het 3D is. Anders kant van het verhaal is dat iedereen ook steeds meer data verwacht. Om dit op te vangen ben ik uiteindelijk aangesloten bij het groepje wat BIM deed. Bij toeval ging de toenmalige BIM-manager weg en er kwam dus een vacature vrij. Dat gat ben ik toen ingestapt. Mijn rol als BIM-manager is de afgelopen tijd alleen maar uitgebreid. Zo bieden we tegenwoordig ook BIM-management aan als dienst bij de opdrachtgever. Wij nemen dan het hele proces voor de opdrachtgever uit handen.  

Wat maakt het zo bijzonder om hier te werken?
Ik zie het als een familiebedrijf waar heel veel kan en familie altijd hoog in het vaandel staat. Dus als er iets thuis is, hoef je dit maar aan te geven en krijg je alle vrijheid om het op te lossen. Maar ook de samenhorigheid van alle collega’s is geweldig. Er is wekelijks een borrel en dat maakt het onder andere dat er niemand is die je ontwijkt op de werkvloer. En worden regelmatig uitstapjes geregeld en er zijn prima arbeidsvoorwaarde. Dus ik zou niet anders willen.

Hoe zij jij de toekomst voor jezelf en op het gebied van BIM?
Ik denk dat we in de toekomst op dezelfde voet door zullen gaan, echter zal alles nog meer BIM worden. Nu doen we 50% van onze opdrachten volledig BIM maar dat zie ik alleen maar stijgen. Ik zie mezelf dan als BIM Manager met daaronder een aantal BIM-regisseurs die zowel BIM-management kunnen doen als engineering.
We zijn nu ook bezig met parametrisch ontwerpen. Daar zie ik nog veel meer toekomst in. Parametrisch wil zeggen dat de computer jou gaat helpen om de beste opties uit te zoeken. Neem bijvoorbeeld het nieuwe Feyenoordstadion, dat is al parametrisch opgezet. De computer leest dan uit aan welke regels het gebouw moet voldoen en veranderd aan de hand daarvan automatisch het gebouw. Het gaat straks dus alleen nog maar over Data. Nu krijg je een programma van eisen van de opdrachtgever waarvoor een architect 2 maanden bezig is met het uitwerken van 5 opties. De computer werkt in een mum van tijd 10.000 opties uit en kiest daaruit de beste. Dit gaat de nieuwe standaard worden in de markt. Het gaat niet alleen meer om een mooi gebouw maken, maar het gaat meer om het maximale resultaat voor een opdrachtgever.

En wat doet VAN AKEN om deze ontwikkelingen te omarmen?  
VAN AKEN biedt de mogelijkheid om cursussen en trainingen te volgen. Hier krijg je ook tijd voor in je agenda. Binnen VAN AKEN zijn er heel veel kansen om jezelf te ontwikkelen. Als er een opening is kan je die pakken, maar het is aan jezelf of je dit doet. Daarnaast zijn er binnen het bedrijf coaches, deze proberen intern medewerkers te begeleiden in jouw groei binnen het bedrijf.

Omdat het een hele open organisatie is kan je ook iedereen om hulp vragen. Iemand die hier een week werkt kan ook zo bij de directeur binnen lopen dat is totaal geen probleem. Want iedereen speelt gewoon zijn of haar rol om het einddoel te bereiken en dat is een goed gebouw maken.