werken bij VAN AKEN Het verhaal van Eefje Je krijgt hier de vrijheid om je eigen ding te doen en dat is als architect heel erg fijn.

"Ik vind het heel leuk om met mensen samen te werken en samen projecten op te pakken."

Eefje

Stel jezelf eens voor en wat is jouw rol binnen VAN AKEN?
Ik ben Eefje van Gerven ik werk hier als architect en doe dat nu zo’n 3 jaar bij VAN AKEN. Ik heb hiervoor zo’n 12 jaar in Rotterdam gewerkt bij een ander bureau. Ikzelf werk vooral veel aan woningbouwprojecten, terwijl wij als bureau veel breder gericht zijn. Ik ben dan ook van plan om de ruimte op te zoeken om te kijken wat we hier nog allemaal meer doen. Woningbouw is iets wat ik heel leuk vind, maar er is natuurlijk nog zoveel meer.

En waarom heb je voor VAN AKEN gekozen?
Omdat het me heel erg aanspreekt dat VAN AKEN een wat groter bureau is. Je hebt wat meer personeel en dus kan je heel erg veel van elkaar leren. Daarnaast draagt het ook bij aan een levendige werkomgeving. Bij kleinere bureaus merkte ik dat iedereen achter zijn eigen computer zat en in zijn eigen wereldje leefde. Ik vind het heel leuk om met mensen samen te werken en samen projecten op te pakken. Bij VAN AKEN gebeurt dit juist heel veel. De sfeer onder collega’s is dan ook erg goed. Mensen zijn heel open en het is dan ook makkelijk om dingen te vragen.
Ook zijn er veel interessante opdrachten en grotere projecten. Je krijgt hier de vrijheid om je eigen ding te doen en dat is als architect heel erg fijn.

Het is geen bureau met 1 hoofdarchitect die het ontwerp bepaald en zijn handtekening hanteert. We werken met meerdere architecten, dus iedereen heeft zijn eigen stijl. Deze wordt het beste toegepast binnen de omgeving waar het gebouw komt te staan. We kijken vooral naar de plek en wat er op die plek past. Dus we zetten niet op iedere plek hetzelfde gebouw neer met dezelfde signatuur.

Merk je als architect duidelijk de overgang naar een data gestuurd ontwerp van een gebouw?
Je merkt wel dat alles uiteindelijk in een 3D-omgeving uitgewerkt moet worden. Wij als architect willen nog heel graag flexibel zijn omdat we nog allerlei dingen willen veranderen gedurende een bouwproces. Maar uiteindelijk moeten er knopen worden doorgehakt zodat het ook daadwerkelijk digitaal kan worden uitgewerkt. Het is nu een beetje de vraag of de architect ook al in een Revit model moet gaan werken of dat het voor ons nog te log is. Engineer zijn al erg bedreven in deze werkwijze terwijl wij nog heel snel teruggrijpen naar Autocad of Sketchup. Deze programma’s werken veel makkelijker voor een ontwerper. Daarin staan we duidelijk op een kantelpunt.

En hoop jezelf dat jullie meer betrokken raken bij het werken in het digitale model?
Ik denk wel dat dit mogelijk is, maar ik denk dat je altijd moet waken dat het niet ten koste gaat van het ontwerp. Dus dat je niet een ontwerp afschrijft omdat het niet goed verwerkbaar is in een digitaal programma. Maar als we daar een goede manier in vinden dan moet dit in de toekomst zeker kunnen.

En wat doet VAN AKEN om nieuwe ontwikkelingen te stimuleren?  
Binnen VAN AKEN zijn er erg veel mogelijkheden tot ontwikkeling bijvoorbeeld door het aanbieden van cursussen. Neem bijvoorbeeld collega’s die wat eerder afgestuurd zijn, deze tekenen nog behoorlijk veel met de hand. Collega’s die net van de universiteit komen kennen dit nauwelijks. We organiseren dan intern workshops voor collega’s om die basis op te kunnen doen. En zo wordt dat op elk niveau georganiseerd. Maar ook externe cursussen kunnen gevolgd worden. Zo zijn er natuurlijk heel veel ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid die je bij moet houden omdat regelgeving daarmee veranderd. Maar ook omdat gemeentes steeds meer eisen gaan stellen op het gebied van duurzaamheid. Dus om daarvan op de hoogte blijven zal je altijd bij moeten blijven leren.
Dit doen we ook intern in bijvoorbeeld het architectenoverleg. Hierin worden diverse onderwerpen besproken of bijvoorbeeld excursies naar projecten georganiseerd. Zo zorgen we er voor dat iedereen up-to-date blijft.

Hoe ziet jouw werkdag eruit en wat maakt het zo leuk om het “droomberoep” architect te hebben?
Ik denk dat het meer ingekaderd is dan sommige mensen denken als ze architect willen worden. Omdat je veel meer richtlijnen en randvoorwaarde mee krijgt waar je, in je hoofd, op voorhand geen rekening mee houdt. Dan denk je: “Ik ga hele gave gebouwen ontwerpen en tekenen”. Maar we hebben natuurlijk te maken met heel veel regelgeving en met de wensen van de opdrachtgevers. Maar desondanks is het nog heel erg leuk.
Ik kijk tijdens projecten vooral mee of de kwaliteit goed is. Mijn dag bestaat heel veel uit bellen en afspraken maar ook uit interne overleggen. Ik heb nooit een dag dat mijn agenda leeg is.

Wat is de grootste uitdaging voor een architect?
De grootste uitdaging is dat je kritisch blijft op je eigen werk en op het werk van je collega’s. En dus ook kritisch op dat wat je opdrachtgever wil. Je doel is natuurlijk er het maximale uit halen. Wij zijn een bureau dat erg klantgericht is. Dus wij proberen samen met de opdrachtgever een haalbaar project te maken en niet de koppige architect te zijn. Ik merk dat opdrachtgevers het makkelijker vinden om budget boven kwaliteit te verkiezen. Wij moeten proberen om de waarde van de esthetiek te vertegenwoordigen. Daar wil nog wel eens discussie over ontstaan, maar dat maakt het ook weer leuk.