Werken bij DigiBase Het verhaal van Jorn Dat is één van de dingen die ik zo leuk vind aan het bedrijf. Dat op het moment dat je ergens voor gaat, er ook ruimte is om te groeien.

"Iedereen krijgt een even grote stem in het verhaal"

Jorn

Ik ben Jorn Posthuma en nu ruim 2 jaar werkzaam bij DigiBase. Ik ben hier binnen gekomen als Medior Engineer. Dat houdt in dat ik mij bezig houdt met het uitwerken van BIM modellen. Dat zijn 3d modellen van het gebouw waar we informatie aan kunnen koppelen. Ik werk zelf in de uitvoeringsontwerp afdeling, ter ondersteuning van de aannemer. Dus ik werk echt aan het einde van het ontwerptraject. Dus het gaat om technische modellen die ik uitwerk in Revit. Dat modelleren heb ik al sinds het begin dat ik in de bouw werk als passie gehad. Binnen Digibase heb ik daarnaast ook de ruimte gekregen om kennis te gaan delen. Ik geef cursussen om nieuwe medewerkers of medewerkers die meer met de BIM structuur binnen Volkerwessels willen werken, op gang te krijgen. Ik ben in het afgelopen jaar ook doorgegroeid naar senior Engineer. Dat is één van de dingen die ik zo leuk vind aan het bedrijf. Dat op het moment dat je ergens voor gaat, er ook ruimte is om te groeien.

Houdt het stukje senior ook in dat je leiding geeft?

Digibase is een hele vlakke organisatie dus echt leidinggeven, nee. Maar in het projectproces ben je wat meer het aanspreekpunt. Je bent degene die wanneer er een richting gekozen moet worden daarop stuurt. Iedereen krijgt een even grote stem in het verhaal. We werken naast elkaar. Ik denk dat dit heel goed is. Dat je elkaar als collega ziet i.p.v. onderscheid te maken in senior, medior, junior.

Was je voor dat je naar DigiBase kwam ook al bezig met BIM?

Nog niet per direct BIM. Ik heb mijn tijdens mijn opleiding me heel erg gericht op 3d modelleren omdat toen BIM nog niet heel groot was. Zeker niet binnen de opleiding. Het was vooral modelleren en van daar uit je tekeningen genereren. Dat heb ik altijd al leuk gevonden. Vroeger dacht ik dat dat meer zat in de architectuur, dus het vormgeven. Maar eigenlijk gaat het meer om visualisaties te  maken die duidelijk begrijpelijk zijn voor een ieder in het bouwproces.

Wat maakt het zo bijzonder om hier te werken?

Omdat we eigenlijk voort gekomen zijn uit het BIM ontwikkelingsteam van Volkerwessels. Zijn we echt bezig met de nieuwste technieken. Het ontwerp uitdenken van processen. Hoe kunnen we dingen nou slimmer uitvoeren. Wat moet er wel en niet in het model en hoe kan je dat het beste bereikbaar maken. Dat maakt het juist zo leuk omdat je wat meer de diepte in mag. Je bent heel erg bezig met wat zijn de mogelijkheden. En waar kunnen we verbeteren.

Daarnaast vind ik dat ik een hele leuke groep collega’s om me heen heb. Er wordt gelachen op de manier zoals we dat in de bouw gewend zijn. Het team is heel divers wat zorgt voor een hele leuke dynamiek op de werkvloer. Dat de organisatie heel plat is, maakt het werk extra fijn. Ik kan in principe zo naar de baas stappen om ideeën te ventileren of andere zaken te bespreken. En omdat we aan de voet van de innovatie binnen Volkerwessels staan komen er heel veel mogelijkheden langs om niet louter met de engineering bezig te zijn. Bijvoorbeeld het bestuderen van een nieuwe technologie. Zo hebben we nu een soort 3d scan methode die als een soort ‘”Google Streetview” de binnenkant van een bouwproject kan vastleggen, heel interessant!