werken bij VAN AKEN Het verhaal van Bart Het gaat niet alleen meer om een mooi gebouw maken maar het gaat meer om het maximale resultaat voor een opdrachtgever.

"Iedereen speelt gewoon zijn of haar rol om het einddoel te bereiken en dat is een goed gebouw maken. "

Bart

Bart Jeurissen is BIM Manager binnen VAN AKEN. Hij is fulltime bezig als regisseur voor diverse BIM-projecten binnen het bureau. Bart is begonnen als engineer en uiteindelijk doorgegroeid tot de rol die hij nu vervult. “Engineering vind ik nog altijd leuk, maar mijn interesse gaat nu uit naar het managen en sturen op goede informatie verstrekking.” Dit doet hij niet alleen binnen VAN AKEN maar ook namens VAN AKEN bij andere partijen zoals het BIM loket. Door hieraan deel te nemen blijft de kennis van BIM up-to-date en blijft VAN AKEN vernieuwen. Want op het gebied van BIM behoort VAN AKEN bij de beste 10% van Nederland en zijn ze zelfs het enige architectenbureau dat BIM gecertificeerd is.

Het is Barts voornaamste taak dat iedereen binnen het bedrijf mee kan in deze innovatie. Zo is hij onderdeel van de kennisgroep BIM binnen VAN AKEN. Met deze groep schrijven ze handleidingen en geven ze intern presentaties om zo het niveau hoog te houden. Volgens Bart is het belangrijk dat mensen weten waarom ze bepaalde dingen moeten doen. “Als ze eenmaal weten waarom ze het doen en dat het echt meerwaarde heeft, is het makkelijker te accepteren dat het in het begin meer tijd kost. Ze zien dan in dat ze er uiteindelijk de vruchten van kunnen plukken.”

Toen Bart begon bij VAN AKEN was er nog geen 3D, “toen deden we nog alles met AutoCad”. Hij was één van de eerste die begon met 3D tekenen. Later is het bedrijf volledig overgestapt op die werkmethodiek. Omdat je hiermee simpelweg betere gebouwen mee maakt. Je zoekt dingen immers verder uit omdat het 3D is. Maar deze methodiek brengt ook een steeds groter wordende behoefte aan data met zich mee. Om dit op te vangen is hij aangesloten bij de groep die toen BIM deden. Waarbinnen hij nu door is gegroeid tot de BIM-manager van het gehele bedrijf.

Juist deze ontwikkeling is volgens Bart iets wat centraal staat binnen VAN AKEN. Je krijgt er alle mogelijkheden om te leren en te groeien. “Als er een opening is kan je die pakken, maar het is aan jezelf of je dit doet.” VAN AKEN biedt de mogelijkheid om cursussen en trainingen te volgen en binnen het bedrijf zijn er zogenaamde ‘coaches’. Deze begeleiden intern medewerkers bij hun groei in het bedrijf.

Wat VAN AKEN daarnaast kenmerkt, is de gemoedelijke sfeer en het feit dat familie altijd hoog in het vaandel staat. Er is wekelijks een borrel en er worden regelmatig uitstapjes geregeld. Dit maakt het dat je je echt thuis voelt op de werkvloer. Daarnaast zijn de arbeidsvoorwaarde ‘prima’, volgens Bart. Omdat het een hele open organisatie is kan je iedereen om hulp vragen. “Iemand die hier een week werkt kan ook zo bij de directeur binnen lopen, dat is totaal geen probleem. Iedereen speelt gewoon zijn of haar rol om het einddoel te bereiken en dat is een goed gebouw maken.”

In de nabije toekomst zal binnen VAN AKEN alleen nog maar meer worden uitgewerkt in BIM. Wat de rol van Bart alleen nog maar groter maakt. Hij sluit het dan ook niet uit dat er BIM-regisseurs bij komen om te ondersteunen in zowel BIM-management als engineering.
De nieuwste ontwikkeling binnen het bedrijf is het parametrisch ontwerpen. “Daar zie ik nog veel meer toekomst in”, volgens Bart. Parametrisch wil zeggen dat de computer jou helpt om de beste keuzes te maken. Zo kan een computer uitlezen aan welke regels en wetgeving een gebouw moet voldoen, om aan de hand daarvan het gebouw automatisch te veranderen. Nu is een architect 2 maanden bezig met het uitwerken van 5 ontwerpen op basis van het programma van eisen. De computer werkt in een mum van tijd 10.000 opties uit en kiest daaruit de beste. “Dit gaat de nieuwe standaard worden in de markt. Het gaat niet alleen meer om een mooi gebouw maken, maar het gaat meer om het maximale resultaat voor een opdrachtgever.”