Werken bij Van Wijnen Zuid Het verhaal van Marlijn en Jasper Binnen Van Wijnen Zuid wordt namelijk veel van de sleutelposities ingevuld door interne doorstroom. Dat wil zeggen dat er intern veel doorgroei plaatsvindt.

"De vrijheid, innovatie en het persoonlijke aspect zijn kenmerkend voor de organisatie Van Wijnen."

Marlijn & Jasper

Van Wijnen is een Nederlands bouwconcern dat landelijk meerdere vestigingen heeft. Zij zijn verspreid over het hele land, maar het hoofdkantoor is gevestigd in Baarn. De vestigingen zijn decentraal georganiseerd en verdeeld over vier regio’s. Een van deze regio’s is Van Wijnen Zuid. Op deze pagina lees je het succesverhaal van directieleden Marlijn Lodewijks en Jasper van de Meer. Marlijn is nu twee jaar één van de tweekoppige directie van de vestiging Breda. Jasper vervult deze rol al sinds enige tijd in Rosmalen. Dit duo zorgt er samen voor dat deze vestigingen van Van Wijnen verder worden uitgebouwd. 

De vestiging in Rosmalen kent een rijke historie. Er zijn namelijk diverse bouwbedrijven in de regio overgenomen door Van Wijnen Rosmalen. Daarom kent deze vestiging een andere historie dan die van de vestiging in Breda. Toch is de cultuur is soortgelijk. Jasper is verantwoordelijk voor de vestiging Rosmalen. Al meerdere jaren werkt hij bij Van Wijnen in verschillende rollen. Die van Senior Projectleider, gevolgd door Hoofd Productie, Adjunct-Directeur en uiteindelijk Directeur. Hij heeft in een relatief korte tijd mooie stappen mogen zetten, maar naast Jasper zijn er nog veel meer soortgelijke succesverhalen. Binnen Van Wijnen Zuid wordt namelijk de meerderheid van de sleutelposities ingevuld door interne doorstroom. Dat wil zeggen dat er intern veel doorgroei plaatsvindt.

Marlijn: Die gedachte maakt dat er talloze ontwikkelingsmogelijkheden binnen Van Wijnen zijn. Je ziet mensen die switchen van Werkvoorbereider naar de rol van Projectleider. Of iemand zit op calculatieafdeling die uiteindelijk naar de planvoorbereiding gaat. Die komt daar dan beter tot zijn of haar recht. Bij Van Wijnen is er niet zozeer een gelaagde hiërarchie, maar er is wel veel diversiteit aan functies die je kan beoefenen.

Binnen Van Wijnen wordt er niet in hokjes en kaders gedacht. Je kan zelf jouw carrièrepad bepalen. Ondernemerschap in jouw eigen ontwikkeling moedigen we zoveel mogelijk aan. Dat stukje ondernemerschap zit in alle lagen van de organisatie. Daarnaast vinden we vrijheid ook belangrijk. De medewerkers krijgen de vrijheid om hun functie naar eigen inzicht en op een passende manier in te vullen. Jasper:" Tuurlijk is het geen vrijbrief van doe maar wat, maar collega's voelen wel gewoon de ruimte om te onderzoeken, te ontwikkelen, beter te worden en om het slimmer te doen." 

Die vrijheid en het persoonlijke aspect zijn kenmerkend voor de organisatie Van Wijnen. Naast de ruimte die je krijgt, kijkt men echt naar jou als persoon. Waar liggen jouw ambities? Waar kom je het beste tot je recht? En, wat je heb nodig om dat te bereiken? We gaan dit gesprek niet uit de weg en ontdekken dit graag met onze collega's. Op basis van deze gesprekken wordt er zelfs bepaald welke projecten we aantrekken en welke niet. Jasper: ‘’ Het valt of staat toch met plezier hebben in je werk. Dat betekent dus: het zijn ‘projectenmensen’ die bij ons werken en die willen graag mooie dingen maken. Of dat nou grondgebonden woningen zijn, renovatie en transformatie projecten zijn of u-bouw is, wij moeten er voor zorgen dat wat zij mooi vinden er ook is.’’  

Jasper

Maar er zijn meer aspecten die mensen belangrijk vinden in hun werk dan alleen de projecten. Het kan goed zijn dat iemand wel over de juiste competenties beschikt, maar niet helemaal op zijn plek zit op een bepaalde vestiging. Dan is de switch naar een andere vestiging mogelijk. Dat is het voordeel van het hebben van 25 vestigingen door heel Nederland. Uiteindelijk is het belangrijkste dat iemand met plezier naar het werk gaat.  

Er wordt daarom veel aandacht besteed aan het teamgevoel. Iemand moet zich thuis én veilig voelen binnen de organisatie. Bij Van Wijnen Zuid ben je dan ook niet op je plek als je een solist bent. Je werkt namelijk altijd samen en het is belangrijk dat je je durft uit te spreken. Door hoge tijdsdruk op projecten komt er wel eens stress voor en daardoor kunnen collega's wel eens met elkaar botsen. Daarom is het zo belangrijk dat je elkaar begrijpt en goed leert kennen. Een hulpmiddel wat wij hiervoor gebruiken is ‘Profile Dynamics’. Een test die medewerkers bij de indiensttreding hebben ingevuld. Met de uitslag van deze test krijgt iemand inzicht in zijn motivatie, gedrag en drijfveren. Deze test wordt ook gedeeld met collega's zodat teams hierover in gesprek kunnen gaan met elkaar. Daardoor ontstaat begrip en acceptatie. Iets dat het teamgevoel en het resultaat versterkt.

Marlijn

Van Wijnen Zuid is bijzonder, omdat teams vaak lange tijd hetzelfde blijven. Het verloop in de organisatie is dus laag. Daarom is het extra belangrijk om ervoor te blijven zorgen dat men met elkaar blijft praten en er kennisdeling blijft plaatsvinden tussen de verschillende teams. Kennisdeling blijft iets heel ingewikkelds om op een goede manier tot stand te brengen. Je kunt mensen niet genoeg stimuleren om elkaar op te zoeken en van elkaar te leren. Twee weten namelijk meer dan één. Tussen de vestigingen vindt er veel kennisdeling plaats, maar het is ook belangrijk dat een Calculator op het project meekijkt met de Werkvoorbereider. Zodat hij of zij kan kijken hoe hetgeen bedacht is heeft uitgepakt. Daar zitten altijd lessen in die je kan meenemen in het volgende project.

Naast de ontwikkelingsmogelijkheden voor medewerkers, de vrijheid die wordt geboden en de mooie projecten is van Wijnen ook een innovatieve bouwer. Continu op zoek naar slimme, optimale processen. Ze willen vooroplopen als het gaat om het vernieuwen van de bouw. Door sneller en goedkoper te bouwen, dragen zij bij aan het oplossen van de woningnood in Nederland. Een voorbeeld van deze innovatie is de woningfabriek in Heerenveen of de digitalisering en robotisering van de processen. Daarnaast neemt Van Wijnen ook deel aan Project Milestone, het eerste huis van 3D-betonprint. 

We werken bij Van Wijnen hard om plekken te creëren waar iedereen zich thuis voelt. En dat met oog voor de toekomst. De bouw moet namelijk niet meer de meest vervuilende sector van het land zijn, maar juist de schoonste. Om die ambitie waar te maken zijn er nog heel veel slimme mensen nodig die het leuk vinden om hier bij Van Wijnen aan te komen werken.

Wil jij ook werken bij Van Wijnen Zuid? Bob van den Bergh

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Ik kan je helpen met het vinden van je droombaan. Neem contact met mij op om te weten wat ik aan jouw carrière kan toevoegen.

 
Bob van den Bergh
Bob van den Bergh
  • 06 11 86 91 87