Tips van Kracht

Jezelf verkopen doe je zo!

Jezelf verkopen

Hoe doe je dat nou eigenlijk?

Het is lastig om jezelf te verkopen. Iets dat mij nog steeds opvalt na ruim 20 jaar ervaring in het werven en selecteren van technisch personeel. Elke dag weer ontmoeten we bij Kracht techneuten met indrukwekkende technische kennis en competenties die hebben gewerkt aan Nederlands mooiste projecten. Maar wanneer kandidaten zichzelf moeten presenteren gebeuren er soms ‘hilarische’ dingen. Zo vroeg ik onlangs een kandidaat of hij wat over zichzelf kon vertellen. Zijn reactie: ‘Waarom?’ Op mijn vervolgvraag om enkele sterke punten van zichzelf te noemen kwam het antwoord: ‘Ik heb geen mentaliteit van 9 tot 5’.

Een carrièreadviseur komt van pas

Het houden van een persoonlijke ‘sales pitch’ of het onderbouwen van je eigen Kracht kan erg moeilijk zijn, en dat is helemaal niet erg want hoe vaak solliciteer je nu eigenlijk in je totale carrière? Maximaal 5 tot 10 keer in 45 jaar? Kun je dan eigenlijk wel écht goed worden in het verkopen van jezelf? Dat is waar de toegevoegde waarde van een goede carrière adviseur zit; Hij of zij helpt je bij het benoemen en uitleggen van je sterke kanten inclusief voorbeelden uit de praktijk. Want het niet kunnen uitleggen van wat je kwaliteiten zijn betekent natuurlijk niet dat je geen kwaliteiten hebt!

Samen sparren

Bij Kracht helpen we onze kandidaten intensief om hen voor te bereiden op een sollicitatieprocedure. We sparren samen over mogelijke vragen, over hoe je goede punten van jezelf kunt benoemen én onderbouwen. Ieder mens bezit immers kwaliteiten en daarmee dus ook een vakinhoudelijke Kracht. In de praktijk merk ik dat sommige technici weerstand voelen bij het begrip ‘jezelf verkopen’. Bij hen wekt dit al gauw de indruk dat er ‘opgeschept’ wordt en overheerst de angst van het creëren van een te hoog verwachtingspatroon dat later tegen blijkt te vallen. Ook (valse) bescheidenheid is vaak een oorzaak van deze weerstand.

Moet je dan gaan liegen? Nee, nooit! Maar lieg je wanneer je goed kunt uitleggen waarom je ergens goed in bent, waar dat uit blijkt en wat deze eigenschap of competentie voor invloed heeft op de invulling van de functie? Je wordt juist aangenomen op je kwaliteiten en dus je Kracht. Het noemen van verbeterpunten kan daarnaast ook erg krachtig overkomen, zeker als het uit jezelf komt. Balans tussen positieve zaken en verbeterpunten is hierbij belangrijk. Ik geef je graag enkele tips mee:

Een goede voorbereiding is het halve werk...

Het is een eeuwenoud gezegde, maar waarheid als een koe. Bereid je gesprek daarom goed voor. Bekijk de website van de werkgever en bekijk de projecten. Bedenk daarnaast vragen die je mogelijk gesteld zullen gaan worden, maar vooral ook vragen die je zelf zou willen stellen. Denk bijvoorbeeld aan vragen of de cultuur van de onderneming, haar organisatiedoelen en mogelijkheden tot opleiding en doorgroeien. Denk ook eens na waarom je interesse hebt in juist deze onderneming. Daarna kun je perfect doorschakelen naar het hoe en wat. Bijvoorbeeld: Hoe pakt deze werkgever bepaalde zaken die voor jou belangrijk zijn aan en wat maakt dat je er zou willen werken?

Bepaal jouw Kracht

Stel jezelf vooraf eens deze belangrijke vragen: “Waar ligt mijn Kracht en waar blijkt dit uit?" Probeer dan eens concrete voorbeelden van praktijksituaties voor jezelf te bedenken waar deze kracht aanwijsbaar naar voren komt. Het achterhalen van je Kracht is niet voor iedereen even makkelijk, daarom hebben we hieronder een aantal handige vragen opgesomd die je helpen bij het verwoorden van jouw vakinhoudelijke kracht:

  • Waar blink je in uit ten opzichte van je huidige collega’s?
  • Met welke vragen komen je collega’s bij jou?
  • Op welk resultaat van de afgelopen jaren ben je heel trots en wat was jouw aandeel hierin?
  • Waar word je door je leidinggevende, collega’s, vrienden en bekenden mee gecomplimenteerd?
  • Wat is de leukste periode uit je carrière tot nu toe?
  • Waarom en wat deed je op dat moment?


Het beantwoorden van deze vragen geeft je een goed inzicht van jouw vakinhoudelijke Kracht. Het zegt niet alleen iets over je kwaliteiten en je talenten, maar ook over je interesses. Precies daar waar deze aspecten samenkomen treedt werken vanuit Kracht op! Hier kun je mee aan de slag om je sollicitatiegesprek zo goed mogelijk voor te bereiden.

Nog één tip!

Vraag na afloop van het gesprek om feedback aan je gesprekspartners. Wat vonden zij goed aan het gesprek en hebben zij nog verbeterpunten? Zo kun je jezelf telkens weer verbeteren! Heb jij naar aanleiding van deze blog behoefte aan een persoonlijk gesprek met een van onze carrière adviseurs over jouw Kracht? Dan staan we graag voor je klaar!

Even bellen? Bob van den Bergh

Meer weten over dit topic? Laten we eens een kort telefoontje hebben dan praat ik je graag bij.

 
Bob van den Bergh
Bob van den Bergh
  • 06 11 86 91 87