Kennisartikel Wat doet een calculator?

Lees op deze pagina alles over de functie van een calculator

Wat doet een calculator?

Een bouwkundig calculator berekent wat een bouwproject (woning, gebouw of bijvoorbeeld winkelcentrum), of een gedeelte hiervan, precies gaat kosten. Hiervoor moet er met veel dingen rekening worden gehouden. Denk hierbij aan de kosten voor de bouwmaterialen, machines en de mensen die aan het bouwproject werkzaam zijn.

Calculator

In sommige organisaties valt de rol van calculator samen met die van een werkvoorbereider

Een calculator rekent alle kosten voor een bouwproject uit. Denk hierbij aan eenheden, vierkante meters, vloeren en kozijnen. Op basis van deze kosten wordt een bouwproject begroot. Door middel van een goede calculatie kan een project geld opleveren of uitgerekend worden of een project wel winstgevend is.

Calculatoren werken voornamelijk bij aannemersbedrijven, (kosten)adviesbureaus in de bouw of bij de overheid.

Taken calculator

De precieze taken van een calculator kunnen verschillen per organisatie. Over het algemeen kunnen de werkzaamheden in drie hoofdtaken worden onderverdeeld. 

1. Uittrekken van hoeveelheden

Een calculator verzamelt de projectgegevens die nodig zijn, denk aan bestek, bestektekeningen, voorlopig ontwerp, definitief ontwerp en nota van inlichtingen (beantwoorde vragen die zijn ontstaan na het ontvangen van de tender/aanbesteding) en bestudeert deze nauwkeurig. Op basis van deze gegevens bepaalt hij welke en hoeveel materialen nodig zijn en bepaalt hij de kostprijzen. 

2. Opstellen van de begroting

Op basis van de materialen die gebruikt moeten worden, de hoeveelheden en de prijzen hiervan stelt de calculator de ‘hoofdbegroting’ op. Vanuit deze hoofdbegroting worden weer verschillende deelbegrotingen samengesteld. 

3. Verrekenen van meer- en minderwerk

Mochten er meer of minder werkzaamheden zijn verricht dan dat in de begroting zijn opgenomen, dan wordt dit verrekend door de calculator. Deze informatie krijgt de calculator van de uitvoerder. 

Met wie werk je samen?

Calculatoren zijn over het algemeen werkzaam bij aannemersbedrijven of adviesbureaus in de bouw of overheid. Directe collega’s van calculators zijn bijvoorbeeld werkvoorbereiders, planvoorbereiders, planners, architecten, projectleiders, uitvoerders, (onder)aannemers, bouwkundig tekenaars of technisch tekenaars.

Project calculeren

Hoe word je een calculator?

Om calculator te worden heb je in ieder geval een mbo diploma nodig. Je kunt verschillende opleidingen volgen om als calculator aan het werk te kunnen gaan. Voorbeelden van opleidingen zijn:

  • Mbo Bouwkunde;
  • Hbo Bouwkunde;
  • Calculeren en werkvoorbereiding;
  • Kaderfunctionaris werkvoorbereiding en calculatie;
  • Middenkaderfunctionaris bouw;
  • Middenkaderfunctionaris infra.

Het is belangrijk dat een calculator goed kan samenwerken en overleggen met anderen. Dit is een belangrijk onderdeel van het werk. Daarnaast krijgt een calculator te maken met aanbestedingen die gepaard gaan met deadlines. Je moet als calculator dus goed tegen stress kunnen. Daarnaast is het van groot belang dat calculatoren zeer nauwkeurig te werk gaan. 

Doorgroeimogelijkheden calculator

Als calculator kun je doorgroeien naar kostendeskundig of cost engineer. In dit geval ga je van detailberekeningen naar procesmatig kostenmanagement van miljoenen projecten. Andere opties zijn een functie als projectontwikkelaar of planvoorbereider. Je kunt met een achtergrond als calculator dan aan de voorkant van het project goed inschatten hoeveel het gaat kosten. Dit komt goed van pas bij een functie als projectontwikkelaar of planvoorbereider.

Baangarantie

Zie jij jezelf wel aan het werk als calculator? Dan heb je geluk! De baangarantie van een calculator is zeer goed. Als calculator kun je bij verschillende aannemersbedrijven of adviesbureaus aan de slag, mits je beschikt over de juiste opleiding, competenties en ervaring.

Heb je interesse in deze functie? Neem dan contact met ons op. 

Wat verdient een calculator?

Een calculator verdient gemiddeld €4.000,- bruto per maand. Het startsalaris begint vanaf €2.500,- bruto per maand. Afhankelijk van leeftijd, opleiding en ervaring kan dit flink oplopen. Een ervaren calculator kan denken aan een bruto maandsalaris van €5.000,- tot €6.000,-. Wil je meer weten over het salaris in deze functie of ben je benieuwd of jouw salaris marktconform is? Onze specialisten geven je graag salarisadvies

Vacatures calculator

Ben jij al werkzaam als calculator of is je interesse na het lezen van deze pagina gewekt? Hieronder hebben we alvast drie interessante vacatures voor je geselecteerd. Staat de juiste vacature er niet tussen? Bekijk dan eens het gehele vacature aanbod voor deze functie of neem contact met ons op. We helpen je graag verder!

Bij Kracht werken specialisten in het doorgronden van jouw wensen, ambities en kwaliteiten. Wij vertalen jouw Kracht naar een concrete carrièrekans: zo vinden we samen jouw droombaan in de bouw! 

Jouw volgende stap? Vacatures calculator