Kennisartikel

Wat doet een Constructeur?

Wat doet een Constructeur?

In de bouwsector ontwerpt een architect een bouwwerk waarbij gebouwen worden gevisualiseerd in ontwerptekeningen. Aan de hand van deze tekeningen ontwerpt en berekent de constructeur hoe de draagconstructie (skelet) van dat gebouw eruit gaat zien. Daaropvolgend bepaald de Constructeur welke materialen sterk genoeg zijn voor deze constructie. Uiteindelijk is het zijn of haar taak dat een gebouw veilig gebouwd kan worden.

Wat doet een Constructeur bouw?

De Constructeur is verantwoordelijk voor het maken van een ontwerp en de berekeningen voor bouwkundige constructies. Het is aan hem/haar de taak om te bepalen hoe de constructies moeten worden toegepast. Zodra er fouten worden gemaakt in de berekeningen kunnen de gevolgen desastreus zijn tijdens de uitvoeringsfase.

In de functie van Constructeur werk je complete gebouwen constructief uit tot een 3D model. Het is aan hem of haar de taak dat het ontwerp van de architect zo goed mogelijk aansluit bij de uiteindelijke bouwtekeningen. Het komt voor dat het ontwerp van de architect niet in zijn volledigheid kan worden gebouwd, omdat dit technisch niet haalbaar is. De Constructeur is in deze fase veel werkzaam op kantoor. Zodra het ontwerp wordt goedgekeurd en het project zich in de uitvoeringsfase bevind, is de Constructeur zo nu en dan aanwezig op de bouwplaats om te toetsen of bovenstaande wordt nageleefd. Daarnaast kan de Constructeur de fabriekshal bezoeken om te inspecteren of de fabricage van de constructieonderdelen goed verloopt.

De functie is niet alleen maar gericht op het realiseren van nieuwe gebouwen. Het kan ook voorkomen dat een Constructeur de veiligheid van bestaande gebouwen moet controleren. Denk hierbij aan scheuren of verzakkingen bij gebouwen. Het is dan de taak om de bepalen of het gebouw nog veilig is, indien nodig worden er aanpassingen aangedragen die moeten worden gedaan.

Welke taken heeft een Constructeur?

De Constructeur is verantwoordelijk voor de toetsing van het ontwerp van de bouwconstructies. Hij/zij toets het ontwerp op de aspecten: draagkracht, stabiliteit, stijfheid, duurzaamheid en (brand)veiligheid. Verder kunnen onder andere de volgende werkzaamheden worden uitgevoerd:

  • Controleren of de bovengenoemde aspecten voldoen aan de normeringen, voortvloeiend uit het Bouwbesluit, de Woningwet en de Bouwverordening;
  • Maken van constructieve tekeningen;
  • Maken van constructieve berekeningen;
  • Beoordelen van de kosten van constructieve elementen en ingrepen;
  • Participeren in de totstandkoming van onderzoek rapportages;
  • Beoorddelen van monitoringsprojecten, tekeningen en stelt kwaliteitsrapportages;
  • Contacten onderhouden met opdrachtgevers, collega constructeurs en de tekenaar;
  • Uitvoeren van casco funderingsonderzoeken;
  • Deelnemen aan bouwvergaderingen.

Daarbij wordt er altijd rekening gehouden met de technische haalbaarheid van de constructies en wordt erop toegezien dat deze ook tijdens de realisatie wordt gewaarborgd.

Met wie werk je samen?

In deze functie Constructeur wordt er zowel intern als extern samengewerkt. Intern schakelt de Constructeur voornamelijk met de constructief tekenaars. Extern wordt er in de ontwerpfase al veel contact opgenomen met de architect, gemeenten en opdrachtgever. Een Constructeur kan in de uitvoeringsfase veel contact hebben met de Projectleider, hoe complexer het gebouw hoe vaker er gesprekken plaatsvinden. Het komt ook voor dat de Constructeur de rol van Projectleider op zich neemt, dit komt voornamelijk voor bij de kleinere projecten.

Hoe word je een Constructeur?

Om de rol van Constructeur te kunnen bekleden is een afgeronde hbo Bouwkunde/Bouwtechnische opleiding of Universitaire technische opleiding een pré. Daarnaast zijn aanvullende opleidingen zoals HTI- Beton en Staalconstructies meer dan welkom. Het is van groot belang dat de Constructeur beschikt over behoorlijke materiaalkennis.

De functie van Constructeur vraagt enerzijds goede organisatorische kennis en anderzijds zeer gespecialiseerde kennis op het gebied van constructies. Daarnaast is het van belang dat een Constructeur beschikt over inzichtelijke én overzichtelijke vaardigheden en nauwkeurig en efficiënt kan werken. Tot slot zijn communicatieve vaardigheden en een verantwoordelijkheidsgevoel in deze functie ook van belang.

Doorgroeimogelijkheden Constructeur

Als startende Constructeur begin je vaak met het maken van tekeningen en berekeningen. Na enkele jaren werkervaring kan hij/zij doorgroeien naar leidinggevende van het team Constructeurs of Tekenaars, oftewel Hoofdconstructeur. In deze rol wordt er voornamelijk beoordeeld of de berekeningen van het team kloppen en stuurt hij/zij ze aan. Het tekenwerk komt in deze functie meer op de achtergrond.

Een Constructeur kan zich ook laten specialiseren in extreme omstandigheden waar gebouwen en constructies aan onderworpen kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn, aardbevingen, extreme kou, brandgevaar, modderstromingen e.d.

Wat verdient een Constructeur?

Het salaris van een Junior Constructeur start vanaf € 2.600,- bruto per maand en kan oplopen tot meer dan € 6.000,- bruto per maand voor een ervaren Hoofdconstructeur. Wil je meer weten over het salaris van een Constructeur of ben je benieuwd of jouw salaris marktconform is? Onze experts vertellen je graag meer.  

Baangarantie Constructeur

De baangarantie van een Constructeur is uitstekend. Een constructeur kan bij diverse aannemers, adviesbureaus, ingenieursbureaus, overheidsinstellingen of verzekeringsmaatschappijen aan de slag. Indien hij/zij natuurlijk beschikt over de juiste opleidingen en competenties. Interesse in deze functie? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag bij het vinden van een passende vacature!

Vacatures Constructeur bouw

Ben je al werkzaam in deze functie of ben je na het lezen van deze pagina enthousiast geworden? Hieronder hebben we alvast drie interessante vacatures voor je geselecteerd. Staat de juiste vacature er niet direct tussen? Bekijk dan eens ons gehele vacatureaanbod voor deze functie of neem contact met ons op. Bij Kracht werken specialisten in het doorgronden van jouw wensen, ambities en kwaliteiten. Wij vertalen jouw Kracht naar een concrete carrièrekans, zo vinden we samen jouw droombaan in de bouw!

Neem contact met mij op! Gijs Maliepaard

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging in de bouw als Constructeur? Ik breng jou graag met de specialist in jouw regio in contact. Zo helpen wij jou met het vinden van een vacature die aansluit op jouw willen en kunnen. Klaar om de eerste stap naar jouw droombaan te zetten? Neem contact met mij op!

 
Gijs Maliepaard
Gijs Maliepaard
  • 06 55 35 57 88