Kennisartikel Wat doet een modelleur?

Lees op deze pagina alles over de functie van modelleur bouw

Wat doet een bouwkundig (BIM) modelleur?

Een BIM modelleur is een 3D-engineer of 3D-tekenaar die zich bezighoudt met het maken van bouwkundige tekeningen in de ontwerpfase van gebouwen. Op deze pagina lees je alle informatie over de functie van bouwkundig BIM Modelleur. 

Wat doet een modelleur?

BIM staat voor Building Information Model en verwijst naar een 3D-informatiemodel waarin alle data die nodig is voor het ontwerpen, bouwen en beheren van bouwwerken wordt vastgelegd en aan elkaar gekoppeld. Hierdoor kan een project op een gemakkelijkere manier in goede banen worden geleid, tijdig kunnen problemen worden gesignaleerd en vervolgens op worden geanticipeerd. Een modelleur maakt de bouwkundige tekeningen in dit model.

Taken Modelleur

Vanzelfsprekend dat deze engineer actief is in de ontwerpfase / engineeringsfase van het bouwproces. Onderstaande taken behoren ook tot de werkzaamheden:

  • Vaak in teamverband onderzoeken en analyseren van technische vraagstukken en dit vertalen naar een technische aanpak/oplossing;
  • Vervaardigen van het 3D Model / BIM Model;
  • Controleren van tekeningen van derden;
  • Overleg met externe/betrokken partijen (architectenbureau, andere adviseurs).

Met wie werk je samen?

Veel bouwkundig modelleurs werken bij een architectenbureau of bij een aannemer. In deze functie hebben ze veel te maken met BIM-coördinators, tekenaars, constructeurs en eventueel de architect of de aannemer.  

Bouwproject

Hoe word je modelleur?

Om deze rol goed te kunnen beoefenen moet je aan een aantal eisen voldoen. Het is belangrijk dat je beschikt over een afgeronde HBO opleiding richting Bouwkunde of middenkaderfunctionaris bouw (MBO) opleiding.

Daarnaast is ervaring met en kennis van Revit Architecture en Solibri vaak een pré. Ook moet je communicatief sterk zijn op vakinhoudelijk gebied en een nauwkeurige werkwijze hanteren met een oog voor detail.

Doorgroeimogelijkheden modelleur

Je kan richting verschillende functies doorgroeien, afhankelijk van jouw ambities, competenties en voorkeuren. Je kan ervoor kiezen om door te groeien binnen de rol van BIM modelleur naar BIM coördinator of ontwerpleider of je kan werkzaam zijn voor grotere projecten.

Wil je graag bij een aannemer werken dat kan je doorgroeien in de rol van planvoorbereider of werkvoorbereider.

Baangarantie

Interesse in de rol van BIM modelleur? Dan heb je geluk, de baangarantie voor een modelleur is zeer goed, mits je beschikt over de juiste eisen.

Bouwplaats Kracht Recruitment

Wat verdient een modelleur?

Het bruto startsalaris van een BIM modelleur ligt rond de € 2.500 tot en met € 4.500 bruto voor een zeer ervaren professional. Het salaris wordt bepaald aan de hand van de genoten opleiding, aantal jaren relevante werkervaring en de eventuele verantwoordelijkheden die bij de functie komen kijken. Het salaris is erg variabel, hoe complexer de opdracht hoe meer je kan verdienen.

Vacatures (BIM) modelleur bouw

Ben je al werkzaam in deze functie of ben je na het lezen van deze pagina enthousiast geworden? Hieronder hebben we alvast drie interessante vacatures voor je geselecteerd. Staat de juiste vacature er niet direct tussen? Bekijk dan eens ons gehele vacature aanbod voor deze functie of neem contact met ons op. Bij Kracht werken specialisten in het doorgronden van jouw wensen, ambities en kwaliteiten. Wij vertalen jouw Kracht naar een concrete carrièrekans, zo vinden we samen jouw droombaan in de bouw!

Jouw volgende stap? Vacatures modelleur