Een goede motivatiebrief schrijven: hoe doe je dat?

Gebruik onze 6 tips!

Zo schrijf je een goede motivatiebrief

Heb je eindelijk de vacature gevonden die bij jou past? Een goede motivatiebrief schrijven is vaak onmisbaar bij het solliciteren naar jouw droombaan. Natuurlijk wil je opvallen zodat je uitgenodigd wordt voor een gesprek. Een pakkende motivatiebrief kan jou hier zeker bij helpen. Met deze 6 tips helpen wij jou bij het schrijven van een goede motivatiebrief.

Wat is een motivatiebrief?

Laten we bij het begin beginnen. Een motivatiebrief is een stuk tekst die je meestuurt met je cv wanneer je op een vacature hebt gesolliciteerd. In een motivatiebrief leg je uit waarom de functie bij je past, waarom je graag bij dit bedrijf wilt werken, wat jij voor persoon bent en wat jouw drijfveren zijn. Een motivatiebrief gebruik je om de lezer nieuwsgierig te maken en ervoor te zorgen dat de lezer jou leert kennen. Wanneer jij opvalt met je motivatiebrief is de kans groter dat je wordt uitgenodigd op een sollicitatiegesprek.

Waarom is een goede motivatiebrief belangrijk?

Samen met jouw cv is een motivatiebrief schrijven de eerste stap in het sollicitatieproces. Met een goede motivatiebrief kan jij de lezer overtuigen waarom jij de geschikte kandidaat bent voor de functie. Je krijgt maar één kans voor een eerste indruk. Daarom is het zo belangrijk om naast je cv een goede motivatiebrief te schrijven. Met een goede eerste indruk en dus een opvallende motivatiebrief is de kans groot dat de lezer nieuwsgierig is naar jou en je uitnodigt voor een sollicitatiegesprek

Stappenplan motivatiebrief

Een goede motivatiebrief kan je in 6 stappen schrijven. Onderstaand staan de stappen op een rijtje:

  • Leer het bedrijf kennen;
  • Maak aantekeningen;
  • Laat je motivatie aansluiten bij de vacature;
  • Maak het persoonlijk;
  • Geen spelfouten;
  • Maak de brief niet te lang;

Stap 1: leer het bedrijf kennen

Een goede voorbereiding is eigenlijk al het halve werk. Leer het bedrijf waar je graag wilt werken kennen. Bekijk de website en social mediakanalen van het bedrijf zodat je aanknopingspunten kunt vinden voor het schrijven van jouw motivatiebrief. Zo kun jij je de volgende vragen beantwoorden: hoe komt de bedrijfscultuur over, wat voor een soort mensen werken er en is het een formele of informele organisatie? Zo kun je bij het schrijven van jouw motivatiebrief rekening houden met hoe formeel jouw brief moet zijn en welke eigenschappen je van jezelf kunt noemen die goed aansluiten bij de bedrijfscultuur.

Stap 2: maak aantekeningen

Schrijf niet direct je motivatiebrief, maar werk vanuit je aantekeningen. Laat in je aantekeningen terugkomen wat je allemaal in je motivatiebrief wil vertellen. Zo maak je het makkelijker om de brief te schrijven. Ben je benieuwd naar wat voorbeelden die je in je motivatiebrief terug kunt laten komen?

  • Waar heb je voor het eerst van het bedrijf gehoord?
  • Wat sprak jou aan toen je van het bedrijf hoorde?
  • Wat zijn de meest opvallende dingen aan het bedrijf die jij interessant vindt?
  • Waarom heb je interesse in het bedrijf?
  • Waarom ben je geïnteresseerd in de baan?
  • Waarom denk jij dat je geschikt bent voor de baan?
  • In welke werkzaamheden blink jij uit?
  • Waarom denk jij dat je zo goed past bij het team en het bedrijf?
  • Wat zijn jouw drijfveren en wat zoek jij in een baan?

Stap 3: laat je motivatie aansluiten bij de vacature

Geen bedrijf of vacature is hetzelfde. Vaak wordt in iedere vacature iets anders gevraagd. Daarom is het belangrijk om goed te kijken wat een bedrijf precies van jou vraagt als potentiële nieuwe werknemer. Wat zijn de functie-eisen? Wat vraagt het bedrijf precies van jou? Welke van jouw eigenschappen passen helemaal bij de baan? En wat is jouw toegevoegde waarde?

Stap 4: maak het persoonlijk

De motivatiebrief draait om jou: zet jezelf daarom in de spotlight! Schrijf een levendige en krachtige motivatiebrief waarin jij jezelf echt durft te laten zien. Een goede motivatiebrief schrijven begint nou eenmaal bij jezelf. Een bedrijf of recruiter zit niet te wachten op de zoveelste motivatiebrief vol clichés. Wat maakt jou nou uniek en waarom denk jij dat jij helemaal past binnen het bedrijf? Gebruik hiervoor persoonlijke situaties waarmee je de connectie met het bedrijf kunt weergeven.

Stap 5: geen spelfouten

Een van de belangrijkste punten is misschien nog wel dat jouw motivatiebrief geen spellingsfouten bevat. Het is zonde als je een goede motivatiebrief schrijft die vol zit met fouten, waardoor je daarom niet uitgenodigd wordt op sollicitatiegesprek. Voorkom slordigheidsfoutjes en zorg ervoor dat je brief goed leesbaar is. Laat je brief anders altijd even doorlezen door iemand. Check, check, dubbelcheck!

Stap 6: maak de brief niet te lang

Het is logisch dat je het liefst zo veel mogelijk wil vertellen. Een A4’tje is echter meer dan genoeg. Zorg dat je de lezer in je motivatiebrief nieuwsgierig maakt.

Onderdelen in een goede motivatiebrief

Samen met jouw cv is een motivatiebrief schrijven de eerste stap in het sollicitatieproces. Met een goede motivatiebrief kan jij de lezer overtuigen waarom jij de geschikte kandidaat bent.

  1. Begin met een sterke openingszin;
  2. Stel jezelf kort voor;
  3. Noem relevante ervaringen op;
  4. Vertel iets over jouw drijfveren en ambities; 
  5. Afsluiting.

1. Sterke openingszin

Een sterke openingszin moet de lezer nieuwsgierig maken naar de rest van je motivatiebrief. Daarom is het belangrijk dat deze zin eruit springt. Schrijf bijvoorbeeld over iets wat je belangrijk vindt, een stukje geschiedenis over jezelf of juist iets wat je opvallend vindt aan het bedrijf. Tip: bewaar de openingszin voor het laatst. Zo blijf je je niet blindstaren op het bedenken van de perfecte openingszin en wanneer je je hele motivatiebrief hebt geschreven, weet je ook precies waarom je nou zo graag voor het bedrijf wilt werken.

2. Stel jezelf kort voor

Natuurlijk wil de lezer graag weten wie jij bent. Stel jezelf daarom altijd even kort voor. Vertel daarbij gelijk waarom je de organisatie interessant vindt en waarom jij denkt dat deze baan bij jou past.

3. Noem relevante ervaringen op

Vertel welke relevante (werk)ervaringen je hebt gehad. Hierbij kan je toelichten waarom jij van toegevoegde waarde kunt zijn voor de organisatie. Welke dingen heb je meegenomen uit eerdere ervaringen waardoor jij de juiste kandidaat bent?

4. Vertel iets over jouw drijfveren en ambities

In deze alinea kan je uitleggen waarom jij goed bij de functie past. Wat zijn jouw drijfveren en waarom sluiten deze goed aan bij de organisatie en functie? Vertel daarnaast ook iets over jouw ambities.

5. Afsluiting

Een afsluiting van je brief is erg belangrijk. Bedank hier de lezer voor zijn/haar tijd en aandacht en stuur hier aan op een gesprek. Laat de lezer weten dat je graag uitgenodigd wordt op gesprek om jouw cv en motivatie toe te lichten.

Uitgenodigd voor een gesprek? Zo bereid jij je voor

Heeft jouw motivatiebrief een positieve indruk achtergelaten en mag je op sollicitatiegesprek komen? Leuk, want je bent nu een stap dichter bij een nieuwe baan. Benieuwd hoe je je goed voorbereid op je sollicitatiegesprek? Lees dan dit blog en ga krachtig op sollicitatiegesprek.

Anouk van der Maeden

 
Anouk van der Maeden
Anouk van der Maeden
  • 026 702 44 90