Kennisartikel Wat doet een Operationeel Manager Bouw?

Lees op deze pagina alles over de functie van een Operationeel Manager in de bouw. Wat doe je als Operationeel Manager? Welke taken heeft een Operationeel Manager? Wat verdien je als Operationeel Manager? Hoe word je Operationeel Manager? En meer.

Wat doet een Operationeel Manager Bouw?

Een Operationeel Manager Bouw draagt zorg voor en ziet toe op het realiseren van een effectieve, efficiënte en veilige uitvoering van diverse bouwprojecten. Je bent verantwoordelijk voor het gehele team van Projectleiders, Werkvoorbereiders en Uitvoerders. Je weet als geen ander hoe je een team opbouwt en ontwikkelt

Wat doet een Operationeel Manager Bouw?

Als Operationeel Manager heb je een leidinggevende functie en ben je verantwoordelijk voor het begeleiden van de dagelijkse gang van zaken binnen een bouwproject. Het is jouw taak om de bedrijfsprocessen te bewaken en de strategische keuzes en doelstellingen van de organisatie te vertalen naar de operatie.

Welke taken heeft een Operationeel Manager Bouw?

Als Operationeel Manager Bouw liggen jouw verantwoordelijkheden primair bij de dagelijkse operatie, waarbij de focus ligt op het resultaat van het bouwproject. Je geeft leiding aan een projectteam en zorgt voor een efficiënt werkproces zodat je team optimaal kan presteren. 

Je bent hierin een belangrijke schakel voor de verbinding in het projectteam. Daarnaast ben jij verantwoordelijk voor het realiseren van het resultaat volgens de prognose en strategische doelstellingen. Als Operationeel Manager Bouw houd jij je voornamelijk met de volgende werkzaamheden bezig: 

  • Monitoren van en toezien op de voortgang van het bouwproject;
  • Maken van planningen;
  • Bewaken en borgen van het werkproces;
  • Analyseren waar en hoe verbeteringen en aanpassingen kunnen of moeten worden geïmplementeerd;
  • Opstellen van strategieën voor het projectteam en deze vertalen naar concrete operationele doelen;
  • Projectteam aansturen, begeleiden en coachen bij de uitvoering;
  • Rapporteren van de voortgang aan de directie of het MT;
  • Zorgen voor tevreden collega’s en een kwalitatieve uitbreiding van het projectteam in de operatie.

Met wie werk je samen?

De functie van Operationeel Manager Bouw vraagt om een sterke leider en een persoon met goede communicatieve vaardigheden. Als Operationeel Manager Bouw geef je namelijk leiding aan een projectteam en ben jij verantwoordelijk voor een succesvol verloop en succesvolle afronding van een project. 

Het projectteam bestaat uit Projectleiders, Werkvoorbereiders en Uitvoerders waardoor je nauw met hen samenwerkt. Je hebt de (coachende) leiding over de projectleiders die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering. Naast dat je zelf leiding geeft aan een team heb je nauw contact met de directie om de voortgang te rapporteren.

Hoe word je een Operationeel Manager Bouw?

Als Operationeel Manager Bouw heb je een bouwkundige achtergrond nodig. Daarnaast dien je te beschikken over leidinggevende kwaliteiten. Je neemt graag vanuit nature de leiding en kunt goed organiseren. Je bent een écht mensenmen en weet je projectteam op een juiste manier te ontwikkelen en op te bouwen. Als Operationeel Manager bouw is het van belang dat je planmatig en gestructureerd kan werken en dat je kennis hebt van procesoptimalisatie. 

Ervaring in een leidinggevende rol is vaak een must. Er wordt in ieder geval een afgeronde hbo- of wo-opleiding op het gebied van bouwkunde gevraagd en minimaal 5 jaar werkervaring. Ook ervaren Projectleiders of Projectmanagers komen soms in aanmerking voor een rol als Operationeel Manager Bouw. Meestal komt het dus voor dat je voor de rol van Projectontwikkelaar Bouw bent doorgegroeid vanuit andere functies in de bouw

Doorgroeimogelijkheden Operationeel Manager Bouw

De doorgroeimogelijkheden van een Operationeel Manager Bouw liggen vaak in het bereiken van een hogere managementfunctie binnen het bedrijf of de organisatie.

Wat verdient een Operationeel Manager Bouw?

Het salaris van een Operationeel Manager Bouw kan sterk variëren, afhankelijk van werkervaring, verantwoordelijkheden, locatie en bedrijfsgrootte. Over het algemeen ligt het salaris van een Operationeel Manager Bouw bovengemiddeld, gezien het belang van hun rol in het succesvol begeleiden en afronden van projecten.

Het salaris van een Operationeel Manager Bouw ligt tussen de € 5.500 en € 7.000 bruto per maand. Wil je meer weten over het salaris in deze functie of ben je benieuwd of jouw salaris als Operationeel Manager in de bouw of techniek wel marktconform is? Doe de salarischeck.

Baangarantie Operationeel Manager Bouw

Niet bij ieder bouwbedrijf is een Operationeel Manager van belang. De vraag naar goed gekwalificeerde Operationeel Managers Bouw is bij grote aannemers redelijk. Als Operationeel Manager heb je daarom ook een goede baangarantie, vooral als je beschikt over relevante ervaring en een bewezen staat van dienst in het succesvol begeleiden en opleveren van projecten.

Vacatures Operationeel Manager Bouw

Ben je al werkzaam in deze functie of ben je na het lezen van deze pagina enthousiast geworden? Hieronder hebben we alvast drie interessante vacatures in de bouw voor je geselecteerd. Staat de juiste vacature er niet direct tussen? Bekijk dan eens het gehele vacatureaanbod voor deze functie of neem contact met ons op. Bij Kracht werken specialisten in het doorgronden van jouw wensen, ambities en kwaliteiten. Wij vertalen jouw Kracht naar een concrete carrièrekans. Zo vinden we samen jouw droombaan!