Kennisartikel Wat is een Recruitment Consultant?

Lees op deze pagina alles over de functie van Recruitment Consultant. Wat doet een Recruitment Consultant precies? Hoe word je een goede Recruitment Consultant? Wat is de baangarantie voor een Recruitment Consultant? En meer.

Wat is een Recruitment Consultant?

Een baan als Recruitment Consultant kan bij elke organisatie een andere inhoud hebben. Over het algemeen ben jij in deze functie de spil tussen de kandidaat en jouw opdrachtgever. Jij zorgt ervoor dat de kandidaat de juiste match maakt met zijn of haar toekomstige werkgever. Voor de opdrachtgever zorg jij voor de juiste match voor hun toekomstige collega. Meerdere werkzaamheden behoren tot jouw takenpakket, namelijk: 

 • Werving en selectie van de juiste kandidaten; 
 • Het uitvragen van de klantbehoefte en vacatures ophalen, bij zowel nieuwe als bestaande klanten; 
 • Schrijven van vacatures om de juiste kandidaten voor de functie te werven; 
 • Het begeleiden van de sollicitatieprocedure, zowel de kandidaat als klant; 
 • Acquisitie bellen en het voeren van commerciële gesprekken; 
 • Contractonderhandelingen voeren met klanten en kandidaten.  

Hoe word je Recruitment Consultant?

Voor deze rol is geen specifieke opleiding vereist, maar een hbo werk- en denkniveau is een pré. Daarnaast beschikt een Recruitment Consultant over goede communicatieve vaardigheden. In deze functie heb je namelijk veel contact met klanten en kandidaten. Je bouwt immers klant- en kandidaat relaties op.  

Daarnaast beschikken goede Recruitment Consultants over een winnaarsmentaliteit en geven ze niet snel op. Het maken van de juiste match lijkt voor sommigen gemakkelijk, maar dat is het niet. Je hoort gereld een nee, omdat mensen vaak niet weten wat je ze te bieden hebt. Daarnaast zijn veel opdrachtgevers op zoek naar de perfecte kandidaat, maar die is er niet altijd. Je moet ze daarom kunnen overtuigen. Dat vergt doorzettingsvermogen en overtuigingskracht.  

Werkomgeving

Waar werkt een Recruitment Consultant?

Als Recruitment Consultant werk je vaak bij een uitzendbureau, werving-en-selectiebureau of detacheringsbureau. Je komt meestal te werken in een team waar de commercialiteit hoog ligt en de winnaarsmentaliteit voelbaar is. Het is een snelle wereld, want voor je het weet heeft jouw kandidaat al een baan gevonden en ben jij overbodig.  

Bij Kracht Recruitment werken veel Recruitment Consultants. We werken samen hard aan de gestelde doelen, maar het harde werken wordt ook goed beloond. Dit kan in de vorm van bonussen, maar er worden ook geregeld bedrijfsuitjes georganiseerd. Wij werken samen in een team, maar er heerst een gezonde competitiedrang onderling. Benieuwd hoe het is om te werken bij Kracht? Je leest hier er hier meer over!

Baangarantie

De baangarantie is zeer goed. Er staan veel vacatures online van organisaties die op zoek zijn naar een Recruitment Consultant of een soortgelijke functie. Daarnaast is een baan als Recruitment Consultant een goede eerste stap in je carrière. Je leert in een korte tijd veel aspecten van het werkveld waar je later veel profijt van hebt. 

Veel Recruitment Consultants stromen later in bij bedrijven op leidinggevende posities. Ervaren Recruitment Consultants beschikken namelijk over: 

 • Bedrijfskundig inzicht; 
 • Overtuigingskracht; 
 • Planning en organiserend vermogen; 
 • Assertiviteit en klantgerichtheid; 
 • Groot netwerk;  
 • Kansgericht. 

Ben jij op zoek naar een uitdagende functie als Recruitment Consultant? Bij Kracht zijn wij altijd op zoek naar salestalent! Bekijk via onderstaande knop onze openstaande interne vacatures en solliciteer direct!

Vergelijkbare beroepen

Salaris

Het salaris en de arbeidsvoorwaarden verschillen per organisatie. Over het algemeen heb je een lager basissalaris dan de meeste staffuncties in de organisatie, maar kan je dit flink verhogen door middel van bonussen.

Bij Kracht Recruitment verdien je naast een basissalaris (Junior tussen de € 2.250 en € 2.500 bruto per maand) ook persoonlijke bonussen, teambonussen en vakantiegeld. Daarnaast krijg je direct een leaseauto die je ook privé mag rijden en een telefoon en laptop van de zaak. Ook krijg je een jaarlijks opleidingsbudget en eens per vier weken komt een barber en nagelstyliste langs. Benieuwd hoe het is om te werken vanuit Kracht? Bekijk het hier!

Werken bij Kracht? Thijs Peeters

Heb jij al ervaring in de sales, ben je net afgestudeerd of ben je na het lezen van deze pagina enthousiast geworden en wil jij als Recruitment Consultant bij Kracht aan de slag? Neem contact met mij op! Hieronder hebben we alvast drie vacatures voor je geselecteerd die kunnen passen!

 
Thijs Peeters
Thijs Peeters
 • 06 10 00 46 03