Wieger Willems over ondernemen "Bedenk het, doe het en het bestaat"

Ondernemen is iets waar velen alleen maar van kunnen dromen, maar Wieger heeft dit waargemaakt.

Wieger Willems over ondernemen: "Als ondernemer leer je door te doen."

Net zoals vele kinderen wilde Wieger vroeger profvoetballer of kapitein worden, maar nu is hij al bijna 10 jaar trotse eigenaar van Kracht Recruitment. Op de Dag van de Ondernemer wil Kracht jullie graag meenemen in het verhaal van Wieger en het ontstaan van Kracht Recruitment. Ondernemen is iets waar velen alleen maar van kunnen dromen, maar Wieger heeft dit waargemaakt.

Van matroos tot eigenaar van Kracht

De carrière van Wieger begon als 17-jarige matroos op een groot schip om uiteindelijk zijn kinderdroom tot werkelijkheid te brengen. Toch kwam hij er al vroeg achter dat hij dit niet voor de rest van zijn leven wilde doen. Toentertijd ondervond hij dat hij de mensen waarvan hij hield nooit lang zou kunnen missen. Om deze reden is hij gestart met de opleiding Civiele Techniek en begonnen in de wegenbouw en milieusector.

Gedurende deze tijd kwam Wieger erachter dat hij commerciëler was dan velen van zijn collega’s. Toen het bij één van zijn werkgevers erg slecht ging, is hij zelf in gesprek gegaan met de klanten om opdrachten binnen te halen voor deze organisatie. "In de loop van je leven ontdek je dingen die je kunt, waarvan je niet wist dat je ze kon."

Werken vanuit kracht

Destijds werd Wieger al veel benaderd door bemiddelingsbureaus. Hij merkte dat veel van deze bureaus geen idee hadden van waar hij nou eigenlijk mee bezig was binnen de wegenbouw. Zij begrepen het vakjargon niet. Daarnaast werd er veel langs hem heen gepraat tijdens de bemiddelingsprocedure en wisten ze niet goed bij welke bedrijven ze hem konden voorstellen. Dit was voor Wieger de trigger om dit werk ook te gaan doen. "In eerste instantie dacht ik; dit zou beter moeten kunnen. Pas daarna bedacht ik mij dat het me ook nog eens een leuk beroep leek om uit te oefenen. Dit, waar ik het nu over heb, is nog steeds hetzelfde. Ik vind dat je altijd je kandidaat en klant heel goed moet kunnen begrijpen en dat je jezelf moet onderscheiden op dat gebied. Daar komt ook de filosofie van Kracht vandaan. Hoe kan een klant zo iets belangrijks als hun personeel aan jou uit handen geven wanneer er niet in hetzelfde vakjargon wordt gepraat? Hoe kan een kandidaat zijn of haar carrière aan jou toe vertrouwen met het gevoel niet begrepen te worden?"

Dit is de reden dat Wieger is begonnen bij Continu (bemiddelingsbureau voor bouw & techniek). Gedurende deze tijd heeft hij veel geleerd over de bemiddelingswereld. "Het belangrijkste wat ik daar heb ondervonden is wanneer je doet wat je wil en wat je kunt, je ergens heel goed in kan worden. Je ervaart meer werkplezier en dit levert je erg veel op. Dit is waarom ik geloof in werken vanuit kracht." Daarnaast heeft Wieger in deze tijd geleerd dat je het meeste leert door het gewoon te doen. "Wanneer er fouten worden gemaakt, kijk dan eerst naar jezelf. Verbeter jezelf en niet de ander."

Dag van de ondernemer

Onderneem niet om te ondernemen

Na Continu is Wieger voor zichzelf begonnen. Niet met de reden om eigen baas te zijn, maar omdat hij iets wilde doen wat niemand deed. Iets buiten zijn comfortzone, iets wat hem uit balans haalde en waar hij meer autonomie kreeg. "Daarnaast ontwikkel je jezelf als ondernemer ontzettend hard. Wanneer je een fout maakt, ondervind je zelf alle gevolgen."

"Er kunnen je dingen overkomen die eigenlijk niet op te lossen zijn als je ondernemer bent. Daar ga je de pijn van voelen, de pijn van risico’s. Daar lig je wakker van en het heeft mij geleerd dat ondernemen niet alleen maar leuk is. Je maakt ook fouten en verkeerde beslissingen."

Schoenmaker blijf bij je leest

Zo was mijn eerste avontuur als ondernemer geen succes.  Wij wilden werkgevers en werknemers rechtstreeks met elkaar in contact brengen. Mede door de kredietcrisis die grote impact had op de sector waarin hij opereerde (bouw en infra) heeft hij het bedrijf moeten beëindigen. Echter de crisis is geen excuus; Wieger kijkt vooral naar zijn eigen aandeel. "Terugkijkend, wilde ik eigenlijk zo graag ondernemen dat ik teveel concessies deed aan datgene wat ik zelf wilde en kon. Het was een onderneming die alleen paste bij mijn ambitie om ondernemer te worden. Niet bij mijn belangrijkste kwaliteiten. Dit is het omgekeerde waar ik zelf in geloof. Je moet kijken naar wat je wil en kan, dan werk je vanuit je kracht. Juist als je ondernemer wil zijn."

Blijf in jezelf geloven

Toen Wieger in de sauna zat ontstond het idee voor een nieuwe onderneming en de bijbehorende bedrijfsfilosofie 'Werken Vanuit Kracht'. Zijn omgeving verklaarde hem voor gek toen hij zei dat hij weer voor zichzelf wilde beginnen. Maar Wieger hield vast aan zijn eigen overtuiging. "Ik ben gevoelig voor authenticiteit, voor echtheid en eerlijkheid. Ik vind Werken Vanuit kracht onderscheidend, eerlijk en je doet een belofte. Een belofte waarmee je zegt; ik luister naar jou, ik probeer te kijken waar je goed in bent en ik ga op zoek naar een juiste baan voor jou. Ik vind deze belofte belangrijk omdat ik zelf heb ervaren wat het kan opleveren. Deze belofte doe ik aan mezelf, maar gun ik ook een ander en dat is de essentie en de kern van het bedrijf. Daar zou je altijd over moeten blijven praten. Met deze belofte kan je impact maken op andere mensen en hulp bieden in de ontwikkeling van de ander." Hier is Wieger dan ook het meest trots op. Hij heeft al meerdere malen een grote bijdrage mogen leveren aan de ontwikkeling van een ander.

Verander wat niet werkt

De belangrijkste beslissing was om te gaan werken met jonge mensen. "Toen ik net met Kracht begon had ik de intentie en de heilige overtuiging dat ik mensen moest aannemen die het vak van bemiddelaar echt verstonden en ervaring hadden opgebouwd. Na een lange zoektocht van 3 jaar had ik voor mijn gevoel nog steeds niet de juiste mensen gevonden. Ik ging er even tussenuit en na een vakantie in Curaçao heb ik besloten om van strategie te veranderen en met jonge mensen te gaan werken. Dit is mijn beste keuze in de historie van Kracht." Na de vakantie is Bob gestart als stagiair en is nu zelfs Partner van Kracht.

Bouw een team

Ondernemen is hard werken en continu ben je bezig om niet alleen jezelf, maar ook je bedrijf te verbeteren. Daarnaast is het belangrijk dat je gelooft in jouw eigen filosofie en hier ook naar handelt. Voor interne medewerkers is het dan ook belangrijk dat zij werken vanuit hun kracht én op hun plek zitten. "Ik doe mijn uiterste best om een omgeving te creëren waarin al mijn interne werknemers zich helemaal happy voelen. Ik wil dat al mijn medewerkers de mogelijkheden en de kansen zien die Kracht hen kan bieden. Zodra ik merk dat iemand het niet prettig vind hoe het gaat binnen de organisatie dan raakt dat mij persoonlijk."

Niet groeien is stilstaan

Wieger heeft grote plannen voor het bedrijf. Hij is van mening wanneer je niet investeert en groeit, je stil blijft staan. Dit is niet alleen slecht voor het bedrijf, maar ook voor jezelf en je medewerkers. Zijn droom is dat er binnen de Kracht Holding meerdere bedrijven komen. Denk hierbij aan Kracht Training en Kracht Executive Search. Daarnaast is het zijn ambitie om Kracht uit te bouwen tot de expert in het bemiddelen van technisch personeel. Een landelijk opererend bemiddelingsbureau die klant en kandidaat op een kwalitatief goede manier bij elkaar brengt en handelt vanuit een onderscheidende filosofie. 'Werken vanuit Kracht'.

Welke gouden tip wil je andere ondernemers meegeven?

  1. Als je gaat ondernemen doe dan iets wat je verschrikkelijk goed kan en wil. Ondernemer worden an sich moet niet de drijfveer zijn.
  2. Bedenk een methode waar je succesvol mee kan zijn. Bedenk het, doe het en het bestaat.
Meer weten over ondernemen? Wieger Willems

Ben jij een ondernemer en wil je sparren over dit onderwerp, nog meer tips ontvangen of wekt dit verhaal je interesse? Laten we bellen!

 
Wieger Willems
Wieger Willems
  • 06 54 60 47 71