Kennisartikel

Wat doet een Projectleider?

Wat doet een Projectleider?

De Projectleider bouw is al vroeg in het bouwproces betrokken. Hij of zij is namelijk verantwoordelijk voor de planning, aansturing en organisatie van andere medewerkers met betrekking tot de succesvolle realisatie van het bouwproject of een gedeelte daarvan. Geen dag als Projectleider is hetzelfde.

Wat doet een Projectleider?

Een Projectleider in de bouw is verantwoordelijk voor de planning en coördinatie van één of meerdere bouwprojecten. Het doel is om de waarde voor de klanten en de efficiëntie van de projecten te verhogen. In sommige gevallen ben je al in het ontwikkel- of aanbestedingsproces betrokken. In deze fase heb je een adviserende rol waarin je jouw kennis vanuit de realisatie inbrengt. Door in een vroeg stadium al mee te denken en optimalisaties aan te dragen als het gaat om bouwmethodieken, systemen, materialen en het selecteren van co-makers kan de waarde en efficiëntie worden verhoogd.

Gedurende de bouwprojecten stuur je jouw projectteam aan, maken de Werkvoorbereiders uit je team een planning en zorg je ervoor dat alles volgens deze planning verloopt én bewaak je deze. Iedereen in het team krijgt een eigen taak en weet waar hij of zij aan toe is. De Projectleider zorgt voor een heldere communicatie en zorgt voor de juiste afstemming met onderaannemers. Hij of zij beoordeelt of iedereen zich aan de gemaakte afspraken houdt, controleert orders en houdt de levering bij. Daarnaast wordt de voortgang en worden de kosten bewaakt, evenals de eventuele projectrisico’s. Over de ontwikkelingen doet de Projectleider geregeld verslag aan zijn manager of aan de directieleden.

Tijdens het bouwproject betreed je als Projectleider geregeld op de bouwplaats en beoordeel je wat er goed gaat en wat er beter kan. Doordat je het project nauwlettend in de gaten houdt, kun je problemen tijdig signaleren en hierop bijsturen waar nodig. Gedurende het gehele project zorg je als Projectleider voor de juiste informatievoorziening aan de belanghebbenden, denk hierbij aan gemeenten, de opdrachtgever en overige stakeholders.

Welke taken heeft een Projectleider?

In deze functie ben je verantwoordelijk voor de realisatie van het project. Hier horen verschillende taken bij met betrekking tot: financieel, technische en organisatorische aspecten, planningen en kwaliteitseisen. Als Projectleider in de bouw verzorg je het volgende takenpakket:

  • Samenstellen van het interne projectteam;
  • Begeleiden, coördineren en motiveren van het projectteam en belanghebbenden;
  • Het behouden van de teamsfeer;
  • In sommige gevallen zorg je voor de inkoop van de onderaannemers;
  • Toezien op de naleving van regels en voorschriften;
  • Signaleren van en acteren op mogelijke problemen;
  • Bewaken van de voortang en kosten van het project;
  • Contact onderhouden met leveranciers en andere belanghebbenden;
  • Leiden van bouwvergaderingen;
  • Opleveren en afrekenen van de onderhanden projecten.

Kortom een veelomvattende functie met veel verantwoordelijkheden en uitdagingen. Je bent immers vanaf de contractfase tot en met de oplevering betrokken. Daarnaast dien je af en toe als adviseur vanuit de realisatie richting het ontwikkelteam van het project.

Met wie werk je samen?

Een Projectleider werkt veel samen met de verschillende disciplines van het bouwproject. Hij of zij is namelijk de eindverantwoordelijke van de voorbereiding en uitvoeringsfase van het aangewezen bouwproject. Op de bouwplaats werk je voornamelijk samen met de Uitvoerders en op kantoor met zijn aangewezen projectteam zoals de Werkvoorbereider. Daarnaast vindt er regelmatig overleg plaats met de directie, opdrachtgevers en onderaannemers en zit hij of zij de bouwvergaderingen voor.

Hoe word je een Projectleider?

Om de rol van een Projectleider te kunnen bekleden is een afgeronde opleiding mbo of hbo Bouwkunde/Bouwtechnische opleiding een pré. Daarnaast dien je te beschikken over relevante werkervaring in de bouw. Er is niet een concrete mbo of hbo opleiding tot Projectleider, maar met de juiste werkervaring, motivatie en ambities kan je sneller deze functie betreden. Het komt geregeld voor dat je vanuit een ondersteunende functie doorgroeit naar deze rol. Denk hierbij aan de rol van Werkvoorbereider en Uitvoerder. Voordat je deze rol kunt bekleden, volg je vaak nog trainingen en cursussen op het vlak van (project)management of een opleiding bij de BOB.  

Zoals hierboven al aangegeven doorloop je in deze functie meerdere fasen van het bouwproces. Daarom moet je beschikken over vele competenties. Je organiserend vermogen moet erg goed zijn, evenals je communicatieve vaardigheden.
Een Projectleider is namelijk veelal bezig met de coördinatie en het verloop van het bouwproces. Daarnaast moet je beschikken over goede managementkwaliteiten.
Je geeft namelijk leiding aan een team en er vinden geregeld overleggen plaats.
De coördinatie en de planning van het bouwproces moet immers goed verlopen.
De kosten kunnen snel oplopen zodra er problemen en/of vertragingen ontstaan. Daarnaast moet je in staat zijn om moeilijke beslissingen te nemen en beschikken over een overtuigende en motiverende persoonlijkheid.Stressbestendigheid, nauwkeurigheid en flexibiliteit zijn competenties die als Projectleider niet kunnen ontbreken.

Doorgroeimogelijkheden Projectleider

Het je je al enige tijd bewezen als Projectleider? Dan kan je doorgroeien naar de rol van Projectmanager, bijvoorbeeld in de voorkant van het bouw- en ontwikkelproces. Hier komen andere verantwoordelijkheden en uitdagingen bij kijken. Daarnaast kan je meer verantwoordelijkheden krijgen door meerdere of grotere projecten op je te nemen of zelfs een hogere functie te gaan bekleden binnen de organisatie, zoals een managementfunctie of een rol als bedrijfsleider.

Wat verdient een Projectleider?

Onze ervaring is dat het startsalaris van een Projectleider in de bouw begint vanaf
€ 4.000 bruto per maand. Dit kan natuurlijk flink oplopen. Het is vooral afhankelijk van je opleiding, leeftijd, grootte van de projecten en het type bedrijf. Een ervaren Projectleider kan wel meer dan € 6.000 bruto per maand verdienen. Wil je meer weten over het salaris in deze functie of ben je benieuwd of jouw salaris wel marktconform is? Onze experts geven je graag gratis salarisadvies. 

Baangarantie Projectleider

De baangarantie van een Projectleider is redelijk goed te noemen, indien je beschikt over de juiste opleidingen en competenties.

Vacatures Projectleider

Ben je al werkzaam in deze functie of ben je na het lezen van deze pagina enthousiast geworden? Hieronder hebben we alvast drie interessante vacatures voor je geselecteerd. Staat de juiste vacature er niet direct tussen? Bekijk dan eens ons gehele vacatureaanbod voor deze functie of neem contact met ons op. Bij Kracht werken specialisten in het doorgronden van jouw wensen, ambities en kwaliteiten. Wij vertalen jouw Kracht naar een concrete carrièrekans, zo vinden we samen jouw droombaan in de bouw!

Neem contact met mij op! Bob van den Bergh

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging in de bouw als Projectleider? Ik breng jou graag met de specialist in jouw regio in contact. Zo helpen wij jou met het vinden van een vacature die aansluit op jouw willen en kunnen. Klaar om de eerste stap naar jouw droombaan te zetten? Neem contact met mij op!

 
Bob van den Bergh
Bob van den Bergh
  • 06 11 86 91 87