Kennisartikel

Wat doet een Bouwkunidg Modelleur?

Wat doet een Bouwkundig (BIM) Modelleur?

Een BIM modelleur is een 3D-engineer of 3D-tekenaar die zich bezighoudt met het maken van bouwkundige tekeningen in de ontwerpfase van gebouwen.

Maar wat is BIM precies? Building Information Model (BIM). oftewel in het Nederland Bouwwerk Informatie Model, is een 3D informatiemodel. In dit model staan alle gegevens vastgelegd die benodigd zijn voor het realiseren van een bouwproject. Data die bijvoorbeeld in dit systeem zijn opgeslagen, zijn: bouwtekeningen, calculaties, berekeningen, plannignen, verslagen en rapporten. Doordat alle relevante gegevens in BIM toegankelijk zijn, is het gemakkelijk om het model te raadplegen door verschillende partijen. Voornamelijk architecten, opdrachtgevers, aannemers, leveranciers en installateurs werken met BIM. 

Wat doet een BIM Modelleur?

Doordat alle data die nodig is voor het ontwerpen, bouwen en beheren van bouwwerken wordt vastgelegd en elkaar wordt gekoppeld in één model, kan een bouwproject op een gemakkelijke manier in goede banen worden geleid. Daarnaast kunnen tijdig problemen worden gesignaleerd en kan hier snel op geanticipeerd worden. Als BIM Modelleur ben je verantwoordelijk om de biouwtekeningen te maken. 

Welke taken heeft een BIM Modelleur?

Als BIM Modelleur ben je actief in de ontwerpfase van het bouwproces en heb je verschillende werkzaamheden. In deze functie ben je onder andere verantwoordelijk voor het berekenen en ontwerpen van technische installaties. Onderstaande taken behoren ook tot de werkzaamheden:

  • Vaak in teamverband onderzoeken en analyseren van technische vraagstukken en dit vertalen naar een technische aanpak/oplossing;
  • Vervaardigen van het 3D Model / BIM Model;
  • Beoordelen van het bestek, de begroting en programma van eisen;
  • Controleren van tekeningen van derden (bijvoorbeeld van de CAD Engineer);
  • Toesten van modellen op haalbaarheid, toepasbaarheid en kwaliteit;
  • Overleg met externe/betrokken partijen (architectenbureau, andere adviseurs).

Met wie werk je samen?

Als BIM Modelleur ben je zelf vaak werkzaam innen de bouw, installatietechniek, civiele techniek, grond- weg- en waterbouw en utiliteitsbouw. BIM wordt namelijk vooral toegepast binnen technische bouwprojecten. Veel Bouwkundig Modelleurs werken bij een architectenbureau of bij een aannemer. In deze functie hebben ze veel te maken met BIM-coördinators, Tekenaars, Constructeurs en eventueel de architect of de aannemer.  

Bouwproject

Hoe word je BIM Modelleur?

Om deze rol goed te kunnen beoefenen moet je aan een aantal eisen voldoen. Het is belangrijk dat je beschikt over een afgeronde technische opleiding op mbo-, hbo- of wo-nieveau. 

Daarnaast is ervaring met en kennis van Revit Architecture en Solibri vaak een pré. Ook moet je communicatief sterk zijn op vakinhoudelijk gebied, omdat je in deze functie namelijk goed moet kunnen schakelen tussen verschillende partijen en collega's. Daarnaast is het belangrijk dat je creatief kunt denken, stressbestendig bent, een nauwkeurige werkwijze hanteert en je oog voor detail hebt. 

Doorgroeimogelijkheden BIM Modelleur

Je kan richting verschillende functies doorgroeien, afhankelijk van jouw ambities, competenties en voorkeuren. Je kan ervoor kiezen om door te groeien binnen de rol van BIM modelleur naar BIM coördinator of Ontwerpleider of je kan werkzaam zijn voor grotere, complexere projecten. Wanneer je bij een aannemer gaat werken, kan je doorgroeien in de rol van Planvoorbereider of Werkvoorbereider.

Baangarantie BIM Modelleur

Interesse in de rol van BIM Modelleur? Dan heb je geluk, de baangarantie voor een Bouwkundig Modelleur is goed, mits je beschikt over de juiste eisen.

Ben je al enige tijd op zoek naar de juiste vacature als BIM Modelleur in de bouw? Kom in contact met onze experts en wij helpen je graag bij het vinden van de baan die bij jou past!

Wat verdient een BIM Modelleur?

Het bruto startsalaris van een BIM modelleur ligt rond de € 2.500 tot en met € 4.500 bruto voor een zeer ervaren professional. Het salaris wordt bepaald aan de hand van de genoten opleiding, aantal jaren relevante werkervaring en de eventuele verantwoordelijkheden die bij de functie komen kijken. Het salaris is erg variabel, hoe complexer de opdracht hoe meer je kan verdienen.

Vacatures (BIM) Modelleur bouw

Ben je al werkzaam in deze functie of ben je na het lezen van deze pagina enthousiast geworden? Hieronder hebben we alvast drie interessante vacatures voor je geselecteerd. Staat de juiste vacature er niet direct tussen? Bekijk dan eens ons gehele vacatureaanbod voor deze functie of neem contact met ons op. Bij Kracht werken specialisten in het doorgronden van jouw wensen, ambities en kwaliteiten. Wij vertalen jouw Kracht naar een concrete carrièrekans, zo vinden we samen jouw droombaan in de bouw!