Kennisartikel

Wat doet een Uitvoerder?

Wat doet een Uitvoerder?

De Uitvoerder bouw wordt gezien als de leider op de bouwplaats. Tijdens de dagstart is hij/zij de voorzitter die iedereen op de hoogte brengt van de werkzaamheden van die dag en neemt de planning door. Het is de taak van de Uitvoerder dat iedereen weet wat er van hem/haar wordt verwacht en zorgt ervoor dat iedereen op een veilige manier kan werken en rekening houdt met gezondheid en milieu.

Wat doet een Uitvoerder bouw?

De Uitvoerder heeft de dagelijkse leiding op de bouwplaats en zorgt dat het project tot een goede afronding komt. Hij/zij is verantwoordelijk voor de aansturing en logistieke organisatie rondom het project. Organiseren van bekwaam personeel en materieel én bewaken van het transport behoren tot het takenpakket. De Uitvoerder toetst en bewaakt of het werk voldoet aan alle gestelde bedrijfsprocedures en rapporteert hierover aan de Projectleider of Hoofduitvoerder van het project.

Welke taken heeft een Uitvoerder?

De Uitvoerder in de bouw zorgt voor de realisatie van projecten binnen vooraf vastgestelde tijd, kwaliteit en begroting. Het onderhouden van contact met zowel de projectleiding, de werkvoorbereiding en bouwplaatsmedewerkers, als de leveranciers, onderaannemers, omwonenden en de klant behoort tot het takenpakket. Op de bouwplaats is de Uitvoerder het aanspreekpunt. Verdere taken in deze functie zijn onder andere:

  • Opstellen van planningen;
  • In kaart brengen van meer- en minderwerk (afwijkingen van de planning);
  • Inrichting van de bouwplaatsorganisatie;
  • Operationeel leidinggeven en leiden van bouwvergaderingen;
  • Beheren van materiaal en materieel;
  • Afwijkingen signaleren en rapporteren;
  • Uitvoeren van kwaliteitscontroles op het werk en materialen;
  • Bewaken van kwaliteits- en veiligheidseisen;
  • Bijhouden en controleren van de werknemersadministratie.

Met wie werk je samen?

Een Uitvoerder werkt veel samen met zijn eventuele Hoofduitvoerder en/of Projectleider en neemt deel aan het projectteam overleg. Daarnaast is er veel contact met de werkvoorbereiding, bouwplaats medewerkers, leveranciers, onderaannemers omwonenden en de klant.

Hoe word je een Uitvoerder?

Om de rol van Uitvoerder te kunnen bekleden zijn goede communicatieve en organisatorische vaardigheden van groot belang. De Uitvoerder is tenslotte de leider op de bouwplaats. Naast deze vaardigheden zijn stressbestendigheid en technisch inzicht eveneens van groot belang. Het effectief en efficiënt aansturen en coaching van het team op de bouwplaats moet de Uitvoerder gemakkelijk af gaan.

Oplossingsgericht en flexibiliteit zijn ook belangrijke eigenschappen. Zodra er problemen zich voordoen is het in deze functie van belang om hierop te acteren en een passende oplossing te vinden.

Daarnaast dient een Uitvoerder te beschikken over een afgeronde hbo-opleiding richting Bouwkunde of een middenkaderfunctionaris bouw (mbo)-opleiding. Je moet namelijk veel kennis hebben van het bouwproces en in staat zijn om het werk van de werkvoorbereiding te begrijpen en door te kunnen vertalen naar de werkzaamheden op de bouwplaats.

Doorgroeimogelijkheden Uitvoerder

Het je je al enige tijd bewezen als Uitvoerder? Dan kan je doorgroeien naar de voorkant van het bouw- en ontwikkelproces. Denk hierbij aan een rol als Werkvoorbereider. Daarnaast kan je in deze rol doorgroeien naar Hoofduitvoerder of Projectleider. Hier komen meer verantwoordelijkheden en uitdagingen bij kijken.

Wat verdient een Uitvoerder?

Onze ervaring is dat het startsalaris van een Uitvoerder begint vanaf € 2.500 euro per maand. Dit is afhankelijk van onder andere de leeftijd, werkervaring en/of opleidingsniveau. Het salaris kan oplopen tot wel meer dan € 5.500 euro bruto per maand. Wil je meer weten over het salaris van een Uitvoerder of ben je benieuwd of jouw salaris marktconform is? Onze experts vertellen je graag meer. 

Baangarantie Uitvoerder

De baangarantie van een Uitvoerder is zeer goed te noemen, indien je beschikt over de juiste opleidingen en competenties. Ben je al enige tijd op zoek naar de juiste vacature als Uitvoerder in de bouw? Kom in contact met onze experts en wij helpen je graag bij het vinden van de baan die bij jou past!

Vacatures Uitvoerder Bouw

Ben je al werkzaam in deze functie of ben je na het lezen van deze pagina enthousiast geworden? Hieronder hebben we alvast drie interessante vacatures voor je geselecteerd. Staat de juiste vacature er niet direct tussen? Bekijk dan eens ons gehele vacatureaanbod voor deze functie of neem contact met ons op. Bij Kracht werken specialisten in het doorgronden van jouw wensen, ambities en kwaliteiten. Wij vertalen jouw Kracht naar een concrete carrièrekans, zo vinden we samen jouw droombaan in de bouw!

Neem contact met mij op! Jorg Rutjes

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging in de bouw als Uitvoerder? Ik breng jou graag met de specialist in jouw regio in contact. Zo helpen wij jou met het vinden van een vacature die aansluit op jouw willen en kunnen. Klaar om de eerste stap naar jouw droombaan te zetten? Neem contact met mij op!

 
Jorg Rutjes
Jorg Rutjes
  • 06 21 98 23 66