Kennisartikel Wat doet een werkvoorbereider?

Lees op deze pagina alles over de functie van werkvoorbereider

Wat doet een Werkvoorbereider?

Voordat de bouw van een gebouw van start kan gaan is er al veel geregeld. Een werkvoorbereider heeft hierin een belangrijke rol want het werk houdt niet op zodra het eerste gat is gegraven. Tijdens de bouw houdt je het project nauwlettend in de gaten. Het is een uitdagende en veelomvattende functie. Op deze pagina lees je alle informatie over de functie van bouwkundig werkvoorbereider.  

Functie werkvoorbereider

Een werkvoorbereider speelt een cruciale rol in het voortraject van het bouwproces. Je maakt het bouwproces vaak in meerdere fasen mee, soms al vanaf de tenderfase en het ontwerp. Jij verzorgt de voorbereiding, bent betrokken bij de uitvoering en soms zelfs in de beheer- en onderhoudsfase. Aan jou de taak om de voorbereiding en coördinatie van het project goed te laten verlopen. Per bedrijf en per bedrijfstype kan de inhoud van de functie verschillen, bijvoorbeeld het type projecten, de grootte van het bedrijf en hoe het bedrijf georganiseerd is. Daarom kom je regelmatig deelfuncties tegen, zoals bijvoorbeeld: werkvoorbereider/calculator of werkvoorbereider/tekenaar. Twee vaak voorkomende deelfuncties en hun doelen: 

 • De Werkvoorbereider/Calculator berekent aan de hand van het contract de kostprijs van het project. Hij of zij maakt een begroting aan de hand van onder andere bestekken, tekeningen en prijsgegevens;  
 • De Werkvoorbereider/Tekenaar is verantwoordelijk voor het maken van tekeningen voor projecten. In de bouw zijn dit vaak bouwkundige tekeningen na de ontwerpfase. Bijvoorbeeld werktekeningen of revisietekeningen. De schetsen en het definitieve ontwerp van de architect worden zo vertaald naar een uitvoeringsgereed plan met werktekeningen zodat de uitvoerder goed zijn werk kan doen.   

Jij zorgt er tijdens de voorbereidingsfase voor dat de uitvoering van het project vlekkeloos kan verlopen. Gedurende het project signaleer je meer- of minder werk en schakel je tijdens het project bij waar nodig. Het is jouw taak van om de planning, kosten én de voortgang van het project goed op elkaar af te stemmen. Daarnaast heb je vaak ook een controlerende taak. Je toetst bijvoorbeeld de werktekeningen, houdt de projectadministratie bij en controleert de onderaannemers. Ook onderhoudt je contacten met de uitvoering op de bouwplaats en communiceer je met onderaannemers, leveranciers en opdrachtgevers.

Taken werkvoorbereider

 Je takenpakket ziet er ongeveer zo uit:  

 • Het opstellen van de projectspecificaties, projectplanning, werkbegroting en werkinstructies;  
 • Het plannen en bestellen of inhuren van materiaal en materieel;  
 • Het maken van calculaties;  
 • Het plannen, aansturen en controleren van onderaannemers;   
 • Het uitwerken en afhandelen van meer- en minderwerk;  
 • Het bijhouden van de projectadministratie;  
 • Het uitwerken van het definitieve ontwerp in Autocad of Revit;  
 • Het controleren van tekeningen en 3D-modellen;  
 • Het deelnemen aan overleggen met de Projectleider, Uitvoerder en andere betrokkenen. 

Met wie werk je samen?

Je kunt je voorstellen dat je in deze rol een onmisbare schakel in het bouwproces bent, want je bent dé schakel tussen het voortraject en de uitvoering van de bouw. Je werkt dan ook veel samen met de projectleider (vaak jouw leidinggevende) en bij grote bedrijven met de tekenkamer, de afdelingen calculatie, inkoop en administratie. Bij kleine bedrijven vallen deze taken veelal in je eigen takenpakket.  Tijdens de uitvoeringsfase werk je veel samen met collega's op de bouwplaats, in het bijzonder met de uitvoerder. Als regelaar in het project werk je niet alleen met collega's samen, maar vaak ook met externen zoal de opdrachtgevers, onderaannemers en leveranciers.

Hoe word je werkvoorbereider?

Om deze rol van goed in te kunnen vullen moet je aan een aantal eisen voldoen. Het is belangrijk dat je beschikt over een afgeronde HBO opleiding richting Bouwkunde, Technische Bedrijfskunde of een middenkaderfunctionaris bouw (MBO) opleiding. Je moet namelijk veel kennis hebben van het bouwproces, in staat zijn om zelf werktekeningen te maken of de tekeningen van de tekenkamer te kunnen lezen. Met een gedegen opleiding kun je vaak sneller groeien en verantwoordelijk worden voor grotere en complexere bouwprojecten.

De functie van werkvoorbereider kan ook een logische vervolgstap zijn voor een uitvoerder of calculator. Bijvoorbeeld wanneer je graag eerder in het bouwproces betrokken wil zijn en je graag nadenkt over planningen en uitvoeringsmethodes. 

Op competentieniveau is het belangrijk dat je communicatief vaardig bent en beschikt over een analytisch denkvermogen. Je dient flexibel te zijn zodat je je gemakkelijk kunt aanpassen aan veranderende omstandigheden. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de gekozen aanpak niet tot het gewenste resultaat leidt en er daarom bijgestuurd moet worden. Andere competenties die goed van pas komen: kwaliteitsgerichtheid, financieel inzicht, planmatigheid, stressbestendigheid, en zelfstandigheid.

Doorgroeimogelijkheden werkvoorbereider

Afhangend van jouw kennis, competenties, ambities en voorkeuren zijn er verschillende groeimogelijkheden. Bij kleine bedrijven ben je vaak wat meer allround bezig. Het komt regelmatig voor dat je zowel de calculatie, voorbereiding tekeningen en planningen op je neemt. Wil je jezelf meer specialiseren? Dan kan je er voor kiezen om te switchen naar een grotere onderneming, zodat je jezelf meer kan verdiepen en kan uitblinken in één expertise. Doorgroeien naar een leidinggevende functie behoort ook zeker tot de mogelijkheden. Met enkele jaren werkervaring kun je vaak al doorstromen naar de functie van senior werkvoorbereider, projectcoördinator, projectleider of zelfs naar hoofd werkvoorbereiding.

Baangarantie werkvoorbereider

Lijkt het je wel wat om deze functie te bekleden? Dat is goed nieuws want de carrièrekansen in deze functie zijn de laatste jaren zeer groot. Ben je een starter met een afgeronde opleiding bouwkunde en relevante stage-ervaring? Dan is de kans zeer groot dat je na je afstuderen direct een baan vindt. Ook als ervaren professional zijn de kansen op het vinden van een uitdagende baan groot, vaak met legio doorgroeimogelijkheden.   

Wat verdient een werkvoorbereider?

Het salaris van een werkvoorbereider kan verschillen per branche, regio, de grootte van de projecten en het type bedrijf. Daarnaast spelen natuurlijk ook factoren als jouw opleidingsniveau, kennis en werkervaring een belangrijke rol. Het is onze ervaring dat een junior werkvoorbereider meestal instroomt met een startsalaris tussen de €2.500 en €2.800 bruto per maand. Ben je een ervaren of senior werkvoorbereider? Dan kan het loon flink oplopen, soms wel tot meer dan € 5.500 per maand. Gemiddeld is onze ervaring dat je in deze functie met een paar jaar ervaring een salaris tussen de € 3.500 en € 4.500 opstrijkt. Wil je meer weten over salaris of ben je benieuwd of jouw salaris marktconform is? Onze experts vertellen je graag meer. 

Vacatures werkvoorbereider

Ben je al werkzaam in deze functie of ben je na het lezen van deze pagina enthousiast geworden? Hieronder hebben we alvast drie interessante vacatures voor je geselecteerd. Staat de juiste vacature er niet direct tussen? Bekijk dan eens ons gehele vacature aanbod voor deze functie of neem contact met ons op.  Bij Kracht werken specialisten in het doorgronden van jouw wensen, ambities en kwaliteiten. Wij vertalen jouw Kracht naar een concrete carrièrekans, zo vinden we samen jouw droombaan in de bouw!

Jolien Grob

 
Jolien Grob
Jolien Grob
 • 06 15 56 04 44
Jouw volgende stap? Vacatures werkvoorbereider