voorkom dat je wordt opgelicht

Vacaturefraude

Pas op voor vacaturefraude via Whatsapp

Bij Kracht Recruitment zijn we op de hoogte van recente meldingen waarbij er uit onze naam naar willekeurige mensen frauduleuze berichten worden verzonden via WhatsApp. Deze berichten worden verzonden vanuit buitenlandse en zelfs soms Nederlandse telefoonnummers. Via deze nummers doet men zich voor als een medewerker van Kracht Recruitment die jou als kandidaat een baan aan wil bieden. In alle gevallen die bij ons bekend zijn gaat het om mensen die nog nooit met Kracht Recruitment in contact zijn geweest. Wij hebben mede daardoor kunnen uitsluiten dat er een datalek zit in onze systemen of bij een van onze leveranciers.

Dit is uiteraard niet onze werkwijze en komt ook niet vanuit werknemers die bij ons werkzaam zijn!

Wat kun je hier tegen doen?

Mocht jij een bericht ontvangen dat er ongeveer zo uitziet als in de afbeelding hieronder, dan kun je de volgende stappen ondernemen.

Vacaturefraude en recruitment phishing uit naam van Kracht Recruitment

Heb je een verdacht bericht ontvangen?

Deel in geen enkel geval persoonsgegevens of andere gevoelige informatie via WhatsApp. Meldt dit direct bij ons via werken@vanuitkracht.nl of via ons contactformulier. Voeg dan bij voorkeur ook een screenshot toe van het gesprek of bericht. Blokkeer en rapporteer daarna direct het nummer.

Heb je gereageerd op een bericht?

Wij raden af om te reageren op deze berichten. Heb je toch gereageerd? Dan is er niet meteen iets aan de hand. Het kan zijn dat je via het Whatsapp bericht wordt doorgestuurd naar de website van een bedrijf en gevraagd wordt om betalingen te doen of persoonlijke gegevens achter te laten. Doe dit nooit! Dit is niet onze handelswijze en dit verzoek zal dus ook nooit via Kracht worden gedaan. Vertrouw je het niet? Bel ons voor de zekerheid via 026 702 4490. 

Heb je persoonlijke of gevoelige informatie gedeeld?

Doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Via deze link kun je aangifte doen van phishing. Daarnaast kun je ook melding maken van de fraude via de Fraudehelpdesk.

Zo herken je officiële communicatie van Kracht Recruitment

  • Sollicitaties vinden altijd plaats via de officiële website van Kracht Recruitment of bekende vacaturebanken zoals Indeed, Monsterboard of Werkzoeken.nl;
  • Vacatures van Kracht bevatten altijd duidelijke contactinformatie waarbij het zakelijke e-mailadres en het telefoonnummer van de Consultant vermeld staan. Deze e-mailadressen eindigen altijd op @vanuitkracht.nl.;
  • Wordt je benaderd door iemand van Kracht? Dan gaat dit vaak via LinkedIn waarbij het persoonlijke LinkedIn-profiel van de Kracht-medewerker wordt gebruikt. Je kunt ook gebeld worden door een medewerker van Kracht. Dit vindt dan altijd plaats via een 06 nummer. Deze zakelijke telefoonnummers van Kracht-medewerkers kun je hier terugvinden.
  • Medewerkers van Kracht communiceren altijd in het Nederlands, tenzij je eerder zelf hebt aangegeven in het Engels te communiceren;
  • Medewerkers van Kracht vragen nóóit zomaar om persoonsgegevens via WhatsApp of andere social media. Het opvragen van deze gegevens gebeurt alleen via een zakelijk e-mailadres dat eindigt op @vanuitkracht.nl of via een beveiligde internet-applicatie. In dit laatste geval wordt je via een zakelijk e-mailadres uitgenodigd om een account aan te maken. Het opvragen van persoons- en bankgegevens gebeurt alleen nadat je via Kracht een baan hebt gevonden en wij je al meerdere keren persoonlijk hebben gesproken;
  • Medewerkers van Kracht vragen nooit aan kandidaten om een betaling te doen. Zeker niet via sociale media.

Tips om jezelf te beschermen tegen phishing en oplichting

  • Reageer niet op berichten van onbekende nummers, zeker niet als het buitenlandse nummers zijn;
  • Geef nooit je persoonlijke informatie zoals je persoons- of bankgegevens;
  • Wees altijd alert en kritisch: als een baanaanbod te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo!
 
Neem contact op

Heb je te maken gehad met frauduleuze berichten vanuit onze naam. Neem dan gerust contact met ons op via werken@vanuitkracht.nl of ons contactformulier.