Het verhaal van Romein

"Iedere detacheerder zegt natuurlijk dat ze de wensen van de kandidaat vooropstellen, maar jullie hebben bewezen dat ook écht te doen."

Romein

Romein de Klerk is sinds april 2023 werkzaam bij Heijmans als EMVI-schrijver. Hoe hij hier terecht is gekomen na zijn studie, wat hij belangrijk vindt aan zijn werk, waar hij trots op is en hoe hij de samenwerking met Kracht heeft ervaren, lees je in dit succesverhaal!

Na zijn middelbareschooltijd heeft Romein een tijdje in Zweden gewoond, maar na een tijdje besloot hij dat het toch tijd werd voor een studie. Hij is terug naar Nederland gekomen en kort daarna begonnen aan zijn studie Politicologie in Amsterdam. “Ik wil graag een bijdrage leveren aan de maatschappij en was als kind al geïnteresseerd in politiek.”, vertelt Romein. “De studie Politicologie was daarom een goede keuze.” Naast zijn studie was Romein ook lid van de JOVD, waar hij uiteindelijk is verkozen tot landelijk hoofdredacteur.  

Waarom Heijmans?

Romein krijgt vaak de vraag waarom hij de bouw in is gegaan terwijl zijn studie meer gericht is op openbaar bestuur. “Ik wilde iets maatschappelijks doen, maar niet direct binnen het bestuurlijke. Toen kwam ik deze baan op het spoor en die sloot eigenlijk precies aan bij wat ik zocht. Het zit op de scheidslijn van de private en publieke sector. Daarnaast is de functie gericht op schrijven, dat vind ik leuk. Én er zit een commercieel aspect in”, vertelt Romein enthousiast.

De organisatie sluit ook mooi aan bij Romeins maatschappelijke doel, omdat het gericht is op het vormgeven van de omgeving. Heijmans streeft ernaar dit op een gezonde, duurzame en verantwoordelijke manier te doen, met oog voor de omgeving. Hij is dus bezig met het publieke goed, maar in de private sector. Daar voelt Romein zich goed bij.

Winnen met het team

Binnen het tenderteam schrijft Romein, samen met zijn collega’s, het plan van aanpak voor een aanbesteding. Hierbij is het doel dit plan op zo’n manier te schrijven dat de opdrachtgever dit beoordeelt met de hoogste score en dus de samenwerking met Heijmans aan wilt gaan.

Het leuke aan zijn functie vindt hij dat er iets te winnen valt. “Die competitie vind je in de publieke sector weinig”, vertelt Romein. “Daarbij is het ook heel strategisch. Het gaat om het zo strategisch mogelijk inzetten van je maatregelen en het zo goed mogelijk vertellen om de opdrachtgever te raken en overtuigen. Het schrijven is dus maar een klein gedeelte van mijn werk. Je moet vooral nadenken hoe je jezelf presenteert en wat je ook daadwerkelijk mogelijk kan maken”, aldus Romein.

“Het leukste vind ik om als team het maximale uit elkaar te halen en zo te komen tot een winnend plan”, vertelt Romein. “Een team moet goed op elkaar inspelen en er moet een goede dynamiek zijn. Het is mooi om te zien als iedereen in het team maximaal presteert, juist omdat het team zo goed samenwerkt."

Grootste uitdaging

Romein wil graag snel, veel en goed. Dat is ook direct een uitdaging voor hem, omdat je als junior nog veel moet leren. “Ik wil graag iets toevoegen aan het team en de organisatie, maar ik moet mezelf eerst ontwikkelen. Je wilt heel graag, maar de inhoud komt er nog niet altijd uit.” Gelukkig gaat dit nu al een stuk beter. Ik krijg steeds meer kennis en kan inhoudelijk ook meer toevoegen.”

Daarnaast is het voor Romein ook een uitdaging dat je elke tender weer met nieuwe mensen te maken krijgt en je iedereen weer opnieuw moet leren kennen. Enerzijds vindt Romein dit leuk en dynamisch, anderzijds is het soms ook lastig omdat hij elke keer opnieuw moet ontdekken wat hij aan iemand heeft.

Trots

Als je ergens aan de slag gaat, gaat het voor Romein niet alleen om het leveren van goed werk. Voor hem is het ook belangrijk dat je je hand opsteekt en dat je laat zien dat je iets wilt en hiervoor naar voren stapt. In het begin is alles nieuw en onwennig, dus dat maakt het spannender om jezelf te laten zien, “maar toch is het me redelijk gelukt”, vertelt hij. In de weg hiernaar toe heb ik ook heel veel geleerd en die bevestiging krijg ik ook steeds meer , dus daar ben ik wel trots op”, vertelt Romein.

"Heijmans heeft mijn verwachtingen overtroffen"

“Heijmans heeft mij, veel meer dan ik had verwacht, ook op het persoonlijke vlak verder gebracht.” Heijmans besteedt veel tijd en aandacht aan het persoonlijke vlak van haar werknemers. “Je brengt veel tijd door met de leidinggevende die aan jou wordt gekoppeld. Hierbij kijken ze ook echt wie er goed bij jou zou passen, dat vind ik heel positief, vertelt Romein. “Ik had niet verwacht dat ik in die gesprekken nog een verdiepende slag zou maken, waarin samen wordt gekeken naar de laatste stap om er alles uit te halen. De persoonlijke begeleiding bij Heijmans heeft mijn verwachtingen echt overtroffen. Heijmans is een groot bedrijf, maar zo voelt het niet. Alles is heel laagdrempelig en dat voelt heel prettig”, vertelt Romein.

Ambities

“Voor nu vind ik het belangrijkste dat ik het vak master en meer begrijp van de infra sector. Dat ik écht snap hoe het werkt en dat ik daarbij een hoger kennisniveau bereik. Mijn ambities voor de toekomst kan ik niet uitdrukken in een functie, die zitten meer in persoonlijke en maatschappelijke doelen, ik pak daarbij zoveel mogelijk kansen, aldus Romein.” Wat hij op dit moment probeert te doen is zoveel mogelijk informatie opzuigen en kennis opdoen van de bouwsector. Hiermee wil hij waarde toevoegen aan de organisatie en het maatschappelijke doel dat Heijmans voor ogen heeft.

Samenwerking met Kracht

Romein heeft begin dit jaar gesolliciteerd bij Kracht. Op dat moment was de functie waar hij naar solliciteerde vervult, maar consultant Marvin zag veel potentie in Romein. Marvin kwam met drie opties voor Romein, waaronder Heijmans.

Romein is eerst bij een andere aannemer op gesprek geweest, maar dat was niet helemaal waar hij naar op zoek was. Daarna is hij langsgegaan bij Heijmans en het gevoel zat voor Romein direct goed. “Dit moet het worden, dacht ik”, vertelt Romein.

“Wat ik echt super positief vind aan Kracht, en in het bijzonder aan Marvin, is dat hij mij echt begeleid heeft en dat jullie niet zo snel mogelijk iemand bij een organisatie willen wegzetten. Ik heb echt het gevoel gehad dat hij heeft geluisterd naar mijn wensen en bezwaren. Zijn focus lag echt op mij als sollicitant en niet op het bedrijf. Iedere detacheerder zegt natuurlijk dat ze de wensen van de kandidaat vooropstellen, maar jullie hebben bewezen dat ook écht te doen”, sluit Romein zijn verhaal af.

Het volgende succesverhaal worden? Marvin de Knegt

Wil jij ook werken bij Heijmans of een soortgelijke aannemer? Neem dan gerust contact met mij op!

 
Marvin de Knegt
Marvin de Knegt
  • 06 25 36 98 33