Het verhaal van Jelle

"Je hebt veel vrijheid, maar ook veel verantwoordelijkheid om je werk goed te doen. Dat vind ik een mooie balans."

Jelle

Jelle is op dit moment een half jaar werkzaam bij Antea Group als Adviseur Beheer Groen. Hij was op zoek naar een andere functie waar het minder gericht is op het maken van civiel tekenwerk, maar waar hij meer focus had op klanten en op de groene leefomgeving. Zo kwam hij in contact met Consultant Stef over de vacature van Adviseur. Inmiddels is Jelle ruim een half jaar met veel plezier werkzaam bij Antea Group als Adviseur Beheer Groen.

Veel bij klanten

Als Adviseur Beheer Groen adviseert Jelle voornamelijk gemeentes op het gebied van groen beheer. Je kunt dan denken aan het beheer van bomen, gazons en speelplekken voor kinderen. Jelle adviseert dan over onder andere budgetten en de visie op het beleid. Daarnaast helpt hij bij realisatieprojecten, bijvoorbeeld door het maken van een beheerplan voor nieuwe ecologische bermen. Tot slot houdt Jelle zich ook nog bezig met een stukje analyse en monitoring. Hierbij gaat het om kwaliteitscontroles van groenvoorziening en de verzorging van openbare ruimtes. “Best een brede functie waarbij ik ook veel bij de klant zit. Op dit moment heb ik drie projecten dus zijn er drie gemeentes waarvoor ik werk”, vertelt Jelle.

Naar buiten gaan

“Het leukste vind ik de adviserende kant, waarbij ik ook echt naar buiten ga en bij de klant zit om te kijken wat er speelt. Wat heeft een klant nodig om geholpen te zijn?” Verder vindt Jelle het stukje acquisitie doen ook erg leuk, zo is hij zelf bezig met het regelen van nieuwe projecten.

“Het is een functie waarbij het belangrijk is dat je dat je kwaliteit levert, maar ook stabiel netwerk hebt”, vertelt Jelle.  “Het is gericht op de relatie met de klant. Hoe beter je relaties zijn, hoe groter de kans dat je aan slag gaat met leuke projecten.” Dit stukje netwerken is dan ook onderdeel van zijn functie en dat vindt Jelle heel erg leuk.

Passie

Een passie die Jelle al een langere tijd heeft is de kennis over bomen en andere soorten groen. “Het is een uitdaging om de groenvoorziening niet alleen in de natuurgebieden voor elkaar te krijgen, maar ook in de gebouwde omgeving.” Bij Antea Group kan Jelle deze passie kwijt waardoor hij helemaal op zijn plek zit

Keuze voor Antea Group

Jelle heeft tijdens zijn zoektocht op meerdere vacatures gereageerd en was in gesprek met meerdere partijen. Uiteindelijk heeft hij toch voor Antea Group gekozen omdat hij tijdens de gesprekken besefte dat dit de functie was waar hij naar op zoek was. Hij had daarnaast het idee dat Antea Group een fijne werkgever zou zijn. Hierdoor werd het voor Jelle al vrij snel duidelijk dat hij hier aan de slag wilde.

“Ondanks dat je wel in dienst bent, ben je tegelijkertijd ook eigen baas. Je verzamelt zelf de projecten om je heen en je verkoopt jezelf aan klanten. Je moet jezelf afvragen: wat heb ik een ander te bieden?” Deze proactieve houding spreekt Jelle heel erg aan. “Je hebt hierdoor veel vrijheid, maar ook veel verantwoordelijkheid om je werk goed te doen. Dat vind ik een mooie balans” vertelt Jelle.

Verder is het bij Antea Group heel laagdrempelig als je bijvoorbeeld even iets met een collega wil bespreken. “Daarnaast is mijn leidinggevende heel toegankelijk en voelt hij als een gelijke. Ik merk dat dit heel goed werkt als je het werk met zijn allen wil doen”, aldus Jelle.

Uitdagingen en successen in Jelle's carrière

Op een gegeven moment vond Jelle het lastig dat hij meerdere losse projecten had waarbij hij minder de diepte in kon gaan. “Bij Antea Group heb je zelf de verantwoordelijkheid om je eigen ontwikkeling te bepalen. Dat is soms een uitdaging, omdat je van tevoren niet altijd volledig zelf kunt bepalen waar je naartoe wil”, vertelt Jelle. Inmiddels zijn er samen met Stef en Jelle’s leidinggevende een aantal gesprekken gevoerd waardoor Jelle’s functie wat is aangepast. Hierdoor doet hij nu echt iets waar zijn kracht bij ligt.

Naast uitdagingen zijn er ook al mooie successen behaald. In Jelle’s eerste week bij Antea heeft hij rapporten opgeleverd van inspecties die hij niet zelf heeft uitgevoerd, maar desondanks waren de opdrachtgevers heel tevreden met deze aangeleverde rapporten. Daarnaast heeft Jelle samen met collega's een aantal adviezen over bermbeheer geschreven waar klanten erg tevreden mee waren. “Dit is wel iets waar ik trots op ben”, vertelt Jelle.

Specialiseren en verdiepen

Jelle wil graag groeien in de inhoud en zich specialiseren in groen zodat hij een belangrijke rol kan spelen binnen zijn team en de organisatie. “Als voorbeeld de kennis over bomen. Het lijkt mij erg leuk om een nog uitgebreider en gespecialiseerd advies te geven over wat voor soort bomen en planten ergens moeten komen en waar je rekening mee moet houden qua ondergrond. Daarbij komt ook het stukje klimaatadaptatie kijken: het klimaat gaat natuurlijk ook een steeds belangrijkere rol spelen. Het zou heel interessant zijn als ik op gebied van thema's zoals waterberging, biodiversiteit en kostenbewust beheer veel meer kan betekenen naar klanten toe.” Mooie ontwikkelingen om naartoe te werken!

Samenwerking met Kracht

In het begin had Jelle eigenlijk geen verwachtingen van Kracht. Hij had meerdere gesprekken lopen met verschillende bemiddelingsbureaus, waardoor hij er blanco in ging. Jelle vond dat Kracht zich onderscheidde ten opzichte van andere bureaus. Consultant Stef stelde veel vragen en toonde écht interesse in waar Jelle graag naartoe wilde met zijn carrière. Jelle merkte dat Stef echt luisterde omdat hij met een passende vacature kwam. Hij kwam niet zomaar met wat opties en stuurde hem geen richting op. Dit gevoel had hij bij andere bureaus soms wel. “Ook heb ik het als erg prettig ervaren dat het contact altijd transparant is geweest en ik altijd met allerlei vragen bij Stef terecht kon.”