Tips van Kracht

Succesvol sollicitatiegesprek

5 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

Op sollicitatiegesprek gaan, wie kent deze gezonde spanningen nou niet? Dat is inderdaad een retorische vraag, want bijna iedereen heeft het weleens meegemaakt. Wij geven je graag de belangrijkste tips mee, en hopen dat je hier wat aan hebt voor en tijdens het gesprek. Succes!

1. Voorbereiding op het gesprek

Om te beginnen, zorg je dat je voorbereid op reis gaat zodat je op tijd aankomt. Waar is het? Is er een bushalte in de buurt of is er parkeergelegenheid? Daarnaast lees je de vacaturetekst goed door, zodat je voorbereid bent op eventuele vragen die je kunt krijgen. Het grote merendeel  van de vragen zal gaan over de functie eisen. Bereid daarom jouw kwaliteiten en valkuilen goed voor en werk ze uit. ‘Ik ben organisatorisch ingesteld’ is bijvoorbeeld niet specifiek genoeg. Waaruit blijkt dat jij organisatorisch ingesteld bent? Tot slot is het belangrijk dat je het bedrijf waar je op gesprek gaat goed kent. Ga je op gesprek bij bijvoorbeeld een bouwbedrijf? Verdiep je dan in de projecten die zij online hebben gepubliceerd zodat je hier vragen over kunt stellen.
Als er een digitaal gesprek plaatsvindt, zorg dan dat je wifi, webcam en geluid goed werken! 

2. Wat trek je aan tijdens een sollicitatiegesprek

Het eerste dat we aan je willen meegeven is om een kijkje te nemen op de website of social media kanalen. Hieruit kun je snel halen welke kleding er gedragen wordt. Het is natuurlijk per functie afhankelijk. Onze tip is om kleding aan te trekken waar jij je comfortabel in voelt. Kleed je niet te informeel. De minimale vereisten zijn toch wel een nette donkere (spijker)broek, overhemd/blouse met nette, verzorgde schoenen.  Voer je je gesprek digitaal vanuit huis? Trek dan iets aan dat past bij de achtergrond waar je zit. Denk hierbij aan de achtergrond kleur wat met jouw bovenkleding matcht.

3. Een top 5 do's op je eerste sollicitatiegesprek

  • Informeer jezelf over het bedrijf en je gesprekspartner(s);
  • Blijf jezelf;
  • Durf opheldering te vragen als je iets niet begrijpt; 
  • Onderbouw je verhaal met concrete voorbeelden;
  • Eindig het gesprek met de vragen: ‘wat voor indruk heb je van mij gekregen en heb je tips voor mij?’

4. Een top 5 van don'ts op je eerste sollicitatiegesprek

  • Geen vragen stellen tijdens het gesprek;
  • Sociaal wenselijke antwoorden geven;
  • Negatief zijn;
  • Teveel gefocust op salaris;
  • Door iemand heen praten.

5. Omgaan met teleurstellingen

Het moment is daar, de telefoon gaat en je krijgt de zoveelste afwijzing. Hierdoor ben je snel geneigd om te denken dat je het niet kunt en niemand je wilt hebben. Hiermee maak je jezelf alleen maar onzeker. Zoek een manier om in jezelf te blijven geloven. Dit is lastig maar probeer te denken ‘jammer, maar dan was het bedrijf niet de perfecte match waar mijn kwaliteiten volledig tot zijn recht komen’. De match is tenslotte erg belangrijk van beide kanten voor een optimale werkrelatie.

Binnenkort een sollicitatiegesprek? Dan wensen wij jou heel veel succes!
 

Recruitment Marketeer Sanne den Herder

Ben jij op zoek naar een betere baan in de bouw, infra of installatietechniek en weet je niet hoe je het sollicitatiegesprek moet aanpakken? Neem contact met ons op en wij vergroten jouw carrière kansen.

 
Sanne den Herder
Sanne den Herder