Advies van Kracht

Tips om thuis te werken

Effectief thuiswerken

Wegens de uitbraak van het coronavirus werken veel mensen thuis op dit moment. Thuiswerken klinkt misschien als een luxe, maar het brengt ook vele uitdagingen met zich mee. Het kan namelijk lastig zijn om werk en privé van elkaar gescheiden te houden. Voor sommigen is het een opgave om in huis een rustige werkplek te creëren en anderen hebben kinderen thuis die veel aandacht vergen. Daarnaast kan het thuiswerken eenzaamheid oproepen bij thuiswerkers: velen halen hun energie uit het samenwerken met collega’s. Toch kan het thuiswerken ook veel voordelen met zich meebrengen. Je hebt bijvoorbeeld geen reistijd, je kan je eigen tijd indelen en uit onderzoek is gebleken dat thuiswerkers productiever zijn. Om deze tijd door te komen geven wij jullie een aantal tips die het thuiswerken nog makkelijker maken!

Houd reguliere werkuren aan

Hoewel thuiswerken meer flexibiliteit met zich meebrengt en het heerlijk is om soms net even wat langer uit te slapen, is het goed om een vast ritme te hanteren. Sta elke dag rond dezelfde tijd op en houd dagelijks even laat pauze. Stel een schema op en houd je eraan. Middels een goed ritme geef je je grenzen aan en dit brengt je rust en regelmaat.

Zorg voor routine

Mensen zijn gewoontedieren. Dat komt doordat een routine ons helpt om mentaal en fysiek voorbereid te zijn op activiteiten. Of je nou elke dag begint met hardlopen of een kopje koffie, het creëren van een ochtendroutine kan je onbewust enorm helpen om jezelf voor te bereiden op de werkdag.

Richt een aparte werkplek in

Probeer een comfortabele werkplek te creëren die je associeert met werk. Zelfs als je niet naar een ander gebouw gaat om te werken, is het van belang dat het aanvoelt als een aparte ruimte. Door een werkplek te creëren kun je je beter concentreren tijdens het werk. Daarnaast kun je zodra je klaar bent met werken het werk ook beter loslaten wanneer je weggaat van deze plek.

Richt een aparte werkplek in

Neem op vaste tijden pauze

Het is belangrijk om op tijd een pauze in te lassen. Zo zorg je ervoor dat je hersenen en je lichaam kunnen ontspannen. Ga bijvoorbeeld een eindje wandelen, bel met een vriend(in) of ga lunchen. Het is namelijk bewezen dat het nemen van een pauze de productiviteit en het concentratievermogen van een persoon aanzienlijk verbeterd.

Houd contact met je collega's

Zoals eerder is beschreven kan eenzaamheid optreden bij thuiswerkers. Het is daarom van belang om contact te houden met collega’s. Dit kan telefonisch, maar een videocall kan nog veel leuker zijn! Wij hebben bijvoorbeeld dagelijks een videocall via Microsoft Teams. Tijdens deze meeting wordt de voortgang besproken, maar er is ook tijd voor privézaken. Het onderhouden van contact is cruciaal voor de geestelijke gezondheid en de teamspirit!

Online samenwerken doe je zo

Maak optimaal gebruik van online tools

Je spreekt elkaar net iets minder gemakkelijk dan normaal. Probeer samen elkaars verwachtingen goed te peilen. Maak bijvoorbeeld een online project- of teampagina aan waarin je samen kan werken, chatten en to-do-lists kan bijhouden. Hierdoor communiceer je snel en weet iedereen wat hij of zij kan gaan doen.

Stop op tijd

Thuis werken is pittig, de dagen kunnen lang duren en de uren die je maakt zijn meestal ontzettend productief. Hierdoor zal er ook een punt komen waarop je niet meer tevreden bent met het werk dat je levert, of misschien ben je wel te moe om nog verder te werken. Probeer dan op tijd te stoppen en maak geen overuren zodat je de volgende dag weer fris kan beginnen aan een nieuwe thuiswerkdag.