Onze boodschap Werken vanuit Kracht

Kies geen werkgever op basis van een salarisstrookje.

Geld maakt niet gelukkig, een leuke baan wel

Iedereen heeft geld nodig om zonder zorgen over gezondheid, eten, drinken en een dak boven je hoofd door het leven te gaan. Af en toe iets leuks doen, mooie schoenen kopen of lekker op vakantie is een welverdiende extra luxe waar we allemaal naar verlangen. Maar meer salaris maakt je werk echt niet leuker. Daarom is de boodschap van deze blog: kies geen werkgever op basis van een salarisstrookje. 

Veel mensen denken dat meer salaris gelukkig maakt. Toch blijkt uit onderzoek dat dit niet waar is. Psycholoog Daniel Kahneman en Econoom Alan B. Krueger zeggen: 
  
‘’De overtuiging dat een hoog inkomen wordt geassocieerd met een goed humeur is wijdverbreid, maar meestal een illusie. Mensen met een bovengemiddeld inkomen zijn relatief tevreden met hun leven, maar zijn nauwelijks gelukkiger dan anderen in het moment-tot-moment. Zij zijn doorgaans meer gespannen en besteden niet meer tijd aan bijzonder plezierige activiteiten.’’ 

Je zou dus kunnen denken dat die overstap voor 20% meer salaris de moeite waard is, maar de extra reistijd of het verlangen van de nieuwe werkgever om meer dan 40 uur te werken in de week, zullen het geluk van de salarisstijging snel reduceren.  

Een ander onderzoek van Kathleen Vohs wijst uit dat het altijd maar denken aan geld slecht voor je is. Experimenten toonden aan dat het denken aan geld een significant negatief effect heeft. Zo gingen onderzochten minder snel hulp vragen aan anderen, werden terughoudender in het helpen van anderen, werden minder genereus en ze isoleerden zichzelf van anderen. De gedachten aan geld maakt je dus minder effectief. Tenzij jouw succes afhangt van egoïsme en isolatie, maak geld dan vooral je doel!

Wat met name zorgt voor het ongelukkige gevoel is het gat tussen dat wat je wilt verdienen en dat wat je daadwerkelijk verdient. Mensen die constant bezig zijn met het geld dat ze meer wensen te hebben voelen zich vaak ongelukkig. Er zijn twee manieren om dit gat te dichten: 

Je kan ervoor kiezen om te proberen meer te verdienen, maar vaak is meer niet genoeg. Zodra je meer hebt wordt dit het nieuwe normaal en zul je snel weer verlangen naar meer. 
De andere manier is om te willen wat je hebt. Wees gelukkig met wat er wel binnenkomt en wat je allemaal al bezit.


Er zijn zat banen die zo verschrikkelijk zijn dat geen geld het kan compenseren. Doe daarom iets waar je plezier in hebt en energie uit haalt. De dagen gaan sneller en je ontwikkeling ook! Je zult veel beter gemutst zijn wat tot fijnere relaties zal zorgen met de mensen om je heen.  

De meesten zijn toch 40 uur per week op werk, dus je kan maar beter iets doen wat je echt leuk vindt. Time is money, maar een baan die niet bij je past is pas echt het vergooien van je tijd! Onthoud: Happiness is the highest level of succes. 

Je moet altijd proberen om te gaan verdienen wat je waard bent – te krijgen wat eerlijk is, rekening houdend met hoeveel waarde je creëert en wat andere mensen in het bedrijf en in vergelijkbare posities bij andere bedrijven krijgen. Daarna snel dat geld vergeten en concentreren op plezier in je werk. 

Geld maakt niet gelukkig, maar gelukkig maken ze geld!