Kennisartikel

Wat is een drijfverentest?

Wat is een drijfverentest?

Je ziet het misschien vaker voorbijkomen: een drijfverentest. Maar wat is dat precies? Met een drijfverentest of drijfverenanalyse, wordt gemeten waardoor iemand wordt gemotiveerd. Je drijfveren geven antwoord op de vragen: waarom doe je wat je doet? Wat brengt je in beweging? En waar word je blij van?

Wat zijn jouw drijfveren in je werk?

De meeste drijfverentesten worden ingezet op de werkvloer. De drijfveren die gemeten worden zijn dan ook vaak werkgerelateerde drijfveren. Stel je eens voor; je wordt gevraagd hoe jouw ideale baan eruitziet. Welk antwoord zou je dan geven? Datgene wat je belangrijk vindt in je werk, noemen we waarden of drijfveren. Hoe meer drijfveren terug te vinden zijn in je werk, hoe beter je je op je plek zult voelen.

Door het invullen van een vragenlijst wordt gemeten waar jij persoonlijk waarde aan hecht, oftewel wat jouw drijfveren zijn. Jouw drijfveren zeggen iets over wie je bent en hoe je tegen dingen aankijkt. Wanneer je naar je eigen loopbaan kijkt, is het belangrijk om te weten welke drijfveren voor jou belangrijk zijn. Op basis van de antwoorden van een drijfverentest, wordt een rapport of drijfverenprofiel samengesteld die je hierin inzicht geeft.

Krachtige drijfverentest

Bij drijfveren gaat het erom wat mensen werkelijk beweegt. Letterlijk vertaald betekent drijfveer ook ‘beweegreden’. Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je in staat bent om de juiste keuze op werkgebied te maken. Hoe goed ken jij jouw drijfveren? Test jezelf in 15 minuten en weet welke drijfveren jij moet laten meewegen bij het zetten van de volgende stap in je carrière.

Welke drijfveren onderscheiden we?

Drijfveren zeggen dus iets over je motivatie, houding, voorkeur en waarden. Ben je bijvoorbeeld meer geïnteresseerd in zelfstandigheid en individuele vrijheid of kies je eerder voor meer macht en status? Welke drijfveren onderscheiden wij?

Sociaal
De drijfveer ‘sociale werker’ hecht veel waarde aan sociale contacten. Gezelligheid en vriendschap zijn voor jou twee belangrijke redenen voor het hebben van een baan.

Deskundige
Je wordt graag door jouw omgeving gezien als een expert en wil ook graag ergens in uitblinken. Een deskundige kenmerkt zich door een onderzoekende en leergierige houding en werkt het liefst met afgebakende taken.

Invloed
Je wilt invloed uitoefenen op je omgeving. Deze drijfveer gaat gepaard met management ambitie, maar ook met de behoefte aan vrijheid of zelfsturing.

Stabiel
Op lange termijn vind je zekerheid belangrijk. Voor jou is het in een baan van belang om je primaire levensbehoefte samen te stellen. Zekerheid is daarin belangrijker dan inkomen.

Winnaar
Je maakt graag deel uit van een winnend team. Je streeft naar erkenning, een leiderspositie en het resultaat is voor jou een belangrijke graadmeter.

Autonomie
Je wilt onafhankelijk zijn en streeft ernaar om eigen baas te worden. Hierdoor neem je initiatieven en voel je je sneller klaar voor de volgende stap in je carrière dan anderen.

Zingeving
Zinvol werk geeft je vreugde en voldoening. Je wilt graag deel uitmaken van een groter geheel en anderen helpen. Hiermee maak je jouw eigen belang weleens ondergeschikt.

Innovator
Je bent graag vernieuwend bezig en houdt ervan om in een omgeving te zijn waar je de ruimte krijgt voor jouw eigen initiatieven. Creativiteit en nieuwe ideeën zijn jouw ding.

Hoe goed ken jij jouw drijfveren?

Ontdek jouw drijfveren door middel van onze drijfverentest. Deze test duurt ongeveer 15 minuten en bestaat uit 28 stellingen. Als je deze hebt ingevuld dan krijg je:

  • kennis over jouw drijfveren;
  • inzicht in je eigen persoonlijkheid;
  • handvatten om de juiste keuzes te maken;
  • meer werkplezier;
  • een gratis pdf-bestand met een drijfverenrapport.
Anouk van der Maeden

 
Anouk van der Maeden
Anouk van der Maeden
  • 026 702 44 90