Het verhaal van Eefje

"Ik vind het heel leuk om met mensen samen te werken en samen projecten op te pakken."

Eefje

Eefje van Gerven is architect binnen VAN AKEN en doet dat nu zo’n 3 jaar. Hiervoor is ze zo’n 12 jaar actief geweest bij een ander bureau in Rotterdam. Binnen VAN AKEN werkt ze veel aan woningbouwprojecten. Dit doet ze met heel veel plezier maar is ze ook van plan om in de toekomst de verbreding op te zoeken op het gebied van projecten. Dit is binnen VAN AKEN goed mogelijk omdat het bureau aan een breed scala aan projecten werkt.

Een van de aspecten die Eefje erg aansprak aan VAN AKEN was de omvang van het bedrijf. Er is een grote groep aan kundig personeel wat er voor zorgt dat je veel van elkaar kan leren. Daarnaast draagt het ook bij aan een levendige werkomgeving. “Bij kleinere bureaus merkte ik dat iedereen achter zijn eigen computer zat en in zijn eigen wereldje leefde. Ik vind het heel leuk om met mensen samen te werken en samen projecten op te pakken. Bij VAN AKEN gebeurt dit juist heel veel. De sfeer onder collega’s is dan ook erg goed. Mensen zijn heel open en het is dan ook makkelijk om dingen te vragen.”

Je krijgt binnen VAN AKEN de vrijheid om je eigen ding te doen en dat is volgens Eefje als architect ‘erg fijn’. Er is geen hoofdarchitect die het ontwerpt bepaald en zijn eigen handtekening hanteert. Er wordt gewerkt met meerdere architecten, ieder met zijn eigen stijl. Deze wordt het beste toegepast binnen de omgeving waar het gebouw komt te staan. “We kijken vooral naar de plek en wat er op die plek past. We zetten dus niet op iedere plek hetzelfde gebouw neer met dezelfde signatuur”, volgens Eefje.

VAN AKEN is daarnaast een voorloper op het gebied van BIM en 3D. Volgens Eefje zal een architect in de toekomst zich hieraan steeds meer moeten aanpassen. “Wij als architect willen nog heel graag flexibel zijn omdat we nog allerlei dingen willen veranderen gedurende een ontwerpproces. Maar uiteindelijk moeten er knopen worden doorgehakt zodat het ook daadwerkelijk digitaal kan worden uitgewerkt.” Eefje denkt dat Architecten ook steeds meer gaan werken in het uiteindelijke BIM model. “Daarin staan we duidelijk op een kantelpunt.”

Om deze ontwikkelingen te stimuleren zijn er binnen VAN AKEN erg veel mogelijkheden tot ontwikkeling, bijvoorbeeld door het aanbieden van cursussen. Dit kunnen intern verzorgde cursussen zijn door collega’s. Zo is er bijvoorbeeld het architectenoverleg. Hierin worden diverse onderwerpen besproken of bijvoorbeeld excursies naar projecten georganiseerd. “Zo zorgen we er voor dat iedereen up-to-date blijft.” Maar ook externe cursussen kunnen gevolgd worden. Denk bijvoorbeeld aan cursussen op het gebied van duurzaamheid en daarbij horende regelgeving. Om daarvan op de hoogte te blijven is persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk.

De grootste uitdaging als architect zit hem volgens Eefje in het constant kritisch blijven op je eigen werk, dat van je collega’s en de wensen van de opdrachtgever. “Je doel is natuurlijk er het maximale uit te halen. Wij zijn een bureau dat erg klantgericht is. Dus wij proberen samen met de opdrachtgever een haalbaar project te maken en niet de ‘koppige’ architect te zijn. Ik merk echter dat opdrachtgevers het soms makkelijker vinden om budget boven kwaliteit te verkiezen. Het is dan aan ons om de waarde van de esthetiek te vertegenwoordigen. Daar wil nog wel eens discussie over ontstaan, maar dat maakt het ook weer leuk.”