Het verhaal van conStabiel

"Mensen die voor je werken die moet je vertrouwen"

conStabiel

Maurice Geerdink

Ik ben Maurice Geerdink en ik ben in eind 2011 juridisch, maar voor de buitenwereld maart 2012 begonnen met conStabiel. Eerder was ik vestigingsdirecteur bij Bartels in Apeldoorn en Christiaan, mijn compagnon, was projectleider daar. Christiaan, 2 andere en ik hadden in 2006 al een plan voor onszelf te beginnen. We hadden toen al de werknaam Stabiel. In verband met het relatie- en concurrentiebeding wat we hadden durfden we op dat moment niet aan op te starten met Stabiel. Later, net voordat de grote reorganisatie begon bij Bartels, had ik het alweer opgepakt met Christiaan. Van: "Kom we gaan voor onszelf wat doen". We stonden niet meer achter het beleid dat daar gevoerd werd. Onze passie lag in de integratie van het gehele engineeringsproces en die wilden ze daar laten varen.

Uiteindelijk hebben we de Stabiel werkmap uit 2006 weer uit de lade getrokken en zijn we al snel begonnen. De naam Stabiel was inmiddels helaas al vergeven bij de kamer van koophandel. Een opdrachtgever van ons kwam toen met de naam conStabiel. De naam is een samentrekking van constructie en stabiel. Daarom ook de hoofdletter S die tussen de andere letters staat, zodat hij niet omvalt. De kleur werd oranje, vanwege het koninklijk huis. Een ontwikkelaar waarmee ik samenwerkte, zei eens: “Koninklijk huis, straalt vertrouwen uit, oranje straalt vertrouwen uit”. Dat vond ik een mooi verhaal, we gaan voor oranje.

We zijn toen vanuit huis begonnen, maar al snel bleek dat het op afstand opbouwen van een bedrijf niet handig is. Beter was het om fysiek bij elkaar te zitten. Christiaan hoorde toen dat in een verzorgingstehuis in de kelder ruimte vrij was. Het was niet erg groot, maar er pasten 4 bureaus in. Na verloop van tijd liepen de zaken aardig en raakte het kamertje vol. Dus kwam er een 2de kamertje in de kelder, toen de 3de en de 4de. Totdat de gehele kelder van het pand bezet was door conStabiel. Uiteindelijk moesten we op zoek naar een ander pand. En zo zijn we hier terecht gekomen

We zitten hier nu 2 jaar. Het was een redelijk standaard kantoor met allemaal hokjes. Die hebben we er helemaal leeggehaald en samen met Courage Architecten opnieuw ontworpen, zodat het geheel in onze huisstijl is en voldoet aan alle wensen van de medewerkers.

Wat ik in je verhaal hoor, is dat de medewerkers meegenomen worden in de keuzes van het bedrijf. Hoe houden jullie je medewerkers tevreden?

Nou, neem bijvoorbeeld het ontwerp van het kantoor. Hiervoor hebben we de wensen van de medewerkers geïnventariseerd. Velen gaven aan sporten belangrijk te vinden. Zo hebben we besloten een sportschool op te nemen in het ontwerp. Met een douche erbij en inmiddels ook een personal trainer. Dus iedereen kan 1 keer in de week trainen met een trainer. Ook worden er groepstrainingen gegeven zoals een bootcamp.

Daarnaast merk ik dat de sfeer onderling erg goed is en dat proberen we natuurlijk te stimuleren. Iedere vrijdag hebben we planning om half 5 met een hapje en een drankje erbij. Dan zie je ook wel dat mensen langer blijven hangen. Ook gaan we 1 keer per jaar 2 dagen weg. Dit doen we bewust op een donderdag en vrijdag, zodat niemand in de knoop komt met bijvoorbeeld een oppas regelen voor de kinderen. Dit jaarlijkse conStabiel uitje wordt elk jaar georganiseerd door twee collega's. Deze twee wijzen dan de volgende collega's aan voor het volgende uitje. Zo zijn we bijvoorbeeld al in Antwerpen, Haarlem, Gent en na een verplichte tussenpauze i.v.m. de Corona in 2022 naar Groningen geweest. Maar ook buiten het werk gaan collega's graag met elkaar om.

En investeren jullie veel in je mensen?

Jazeker! Zo mag iedereen opleidingen volgen daar waar men wil. Dat stimuleren we ook echt. Zeker de mensen die net van de hogeschool afkomen. Een opleiding hebben we nog nooit geweigerd. Iemand die hier binnenkomt als oproepkracht of stagiaire kan wat mij betreft doorgroeien tot projectleider of zelfs directeur. Die lijn, die ontwikkeling voor de mensen die het willen, maakt het werken erg uitdagend.
Dat is ook onze kracht in de opleiding van medewerkers. Je kunt niet gelijk hoogbouw doen, je begint klein en groeit zo steeds verder. Medewerkers hier zijn eigenlijk ook allemaal kleine ondernemertjes. Iedereen krijgt heel veel verantwoordelijkheid. Zo heeft iedereen zijn eigen planning en heb je ook vrijheid qua thuiswerken en werktijden.
Daarnaast hebben we een telefoonregeling, waar de medewerkers zelf bepalen welk model telefoon ze willen. Hebben we bovengemiddeld veel vrije dagen. En sinds kort hebben we een winstdeling in het leven geroepen, de “conStacoin”. 

En wat vind jij dat jullie bedrijf uniek maakt t.o.v. andere ingenieursbureaus?

Allereerst beginnen wij met de vraag te achterhalen die de opdrachtgever vergeet te stellen. Neem bijvoorbeeld een wand in een woning. Dat zegt meer dan alleen iets over de constructie. De wand heeft naast bijvoorbeeld de constructieve eisen ook thermische eisen, geluidseisen, brandveiligheidseisen etc. En wij leveren al die disciplines samen, waardoor wij onze opdrachtgevers totaal ontzorgen. Dat is onze kracht. 
Ook blijven wij pro actief, afspraak is afspraak. Dat doen we voor zowel particulieren aanvragen tot grote woontorens. Iedereen krijgt dezelfde aandacht.