Het verhaal van Bob

Ik heb mezelf en mijn eigen talenten leren kennen

Doorgroeien tot Partner bij Kracht

Kracht Recruitment biedt zijn werknemers de kans om partner te worden van het bedrijf. Het partnerschap van een aantal van de succesvolste bemiddelaars moet de huidige directeur uiteindelijk misbaar maken. Partner wordt je niet zomaar, dat moet je afdwingen. Bob is het gelukt, lees hier over zijn weg naar het partnerschap.

Je eerste stappen op de arbeidsmarkt kunnen lastig zijn, hoe heb je een gegronde keuze kunnen maken?

Als student/starter vond ik het belangrijk om een brede kenniskring en een groot netwerk op te bouwen bij een gevarieerde groep van organisaties. Tevens leek het mij interessant om binnen deze organisaties alle verschillende hiërarchische lagen te leren kennen. Als consultant kom je in contact met de directeur, maar ook met de schoolverlater. Zo leer je niet alleen veel mensen kennen, maar begrijp je ook het reilen en zeilen van afdelingen en organisatiestructuren binnen het grotere geheel.

Welke persoonlijke ontwikkeling heb je doorgemaakt?

Ik heb mezelf en mijn eigen talenten leren kennen. Doordat je het zakenleven gaat begrijpen, successen behaald, positieve en negatieve feedback van klanten, kandidaten en collega’s ontvangt en inziet dat je iets doet wat je leuk vind en goed kan, ben ik mezelf als professional serieus gaan nemen. Waar ik als student vrij onwetend de arbeidsmarkt instroomde, kan ik nu echt iets, ik kan toegevoegde waarde leveren aan mijn omgeving. Ik ben specialist geworden met verregaande kennis van mijn markt; bouwbedrijven en de mensen die zich hierin begeven. Ik begrijp de strategie, visie en missie van organisaties, maar ook de verschillende functieprofielen, type mensen en ontwikkelingen die zich opdoen in de markt. Met deze kennis ben ik in staat om mensen steeds sneller en preciezer te analyseren en te helpen met bepaalde keuzes waar ze zelf vaak in beginsel nog niet eens bewust van zijn. Deze meerwaarde kunnen zijn is mijn persoonlijke ontwikkeling van de afgelopen jaren.

Welke competenties heb je ontwikkeld als consultant?

Enerzijds doelbewust, resultaatgericht en concreet handelen en communiceren. Wat gaat het resultaat worden van wat ik doe, wat is het nut en wat gaat het mij opleveren. Processen inkorten, smart communiceren en dingen voor elkaar krijgen. Anderzijds het doorgronden van de mens en de vraag achter de vraag naar boven halen d.m.v. interviewtechnieken. Je spreekt zoveel mensen dat je iemand steeds beter kan inschatten. Zonder te generaliseren kun je toch een goed oordeel vellen over iemand met de informatie die je hebt opgedaan bij anderen.

Op welk succes ben je het meest trots?

De mooiste bemiddelingen zijn die welke in eerste instantie dreigen af te ketsen, maar uiteindelijk door invloed van mezelf doorgang weten te vinden. Zo heb ik een keer een Projectleider bemiddeld bij een groot bouwbedrijf. Dit betrof een zware functie waarvan de sollicitatieprocedure grondig en diepgaand was. Bij de grootste kanshebber werd een persoonlijkheidsassessment afgenomen, mijn kandidaat was helaas niet de grootste kanshebber. Echter was de uitslag van de voorkeurs kandidaat niet zoals gehoopt. Ik overtuigde mijn klant dat de uitslag van mijn kandidaat veel beter zou aansluiten bij wat zij zochten, hier dachten zij anders over. Wij hebben vervolgens de kandidaat zelf een assessment af laten nemen en de uitslag was precies zoals ik voorspelde. Bemiddeling geslaagd.

Wat is esssentieel om een succesvolle bemiddelaar te worden?

In de eerste plaats gezond en logisch verstand, hiermee bedoel ik snel van begrip zijn en gemakkelijk verbanden kunnen leggen. Daarnaast is het enorm belangrijk dat je de gedrevenheid en motivatie hebt om zaken naar je hand te zetten en invloed uit te oefenen. Tot slot is het vanzelfsprekend dat je geïnteresseerd moet zijn in mensen en het leuk moet vinden om met ze te werken. Welk type mens heb ik voor me zitten, welke persoonlijkheden bezit deze persoon, hoe kan ik het beste met diegene omgaan, waar bevinden zich doorslaggevende argumenten in iemands verhaal om op te letten.

Waar haal je het meeste voldoening uit?

Heel simpel: kandidaten bij klanten plaatsen, scoren. Dat is het enige en ultieme doel. Nieuwe arbeidsrelaties creëren waar klant en kandidaat mee geholpen zijn en hiermee het vertrouwen van hen weten te winnen. Ik heb een aantal kandidaten op hoge plaatsen in organisaties bemiddelt die nu klant van mij zijn, dat is fantastisch.

Altijd al de ambitie gehad om ondernemer te worden?

Ja. Ik heb altijd al het idee gehad dat ik zelf aan zet wil zijn, maximale invloed op en verbondenheid met de organisatie waar ik werk. Als je in loondienst werkt kijk je toch altijd om je heen of het ergens anders beter is, nu ben ik volledig gefocust op het allerbeste resultaat voor mij en de organisatie waar ik werk. Daarnaast is er nu voor mijzelf een pad uitgestippeld, een plan voor de komende jaren, een solide toekomst, dat is waar ik van jongs af aan op uit was.

Je bent Partner, en nu?

Kracht Recruitment groter maken; nieuwe collega’s aannemen, collega’s laten opwerken tot partner, meer kandidaten detacheren en meer marktaandeel veroveren. Maar ook op persoonlijk niveau verder groeien binnen Kracht Recruitment, ik zie mijzelf over tien jaar wel de rol van commercieel manager bekleden. Want de commercie die ligt mij, dat is meermaals gebleken, dus dat zal ik altijd blijven doen.

Partner, dat wordt je niet zo maar, wat heb je gedaan om dat te verdienen?

Veel plaatsen, successen boeken, en doelstellingen boven verwachting behalen. Ik ben in de opstartfase van Kracht Recruitment de commerciële motor geweest. Veel nieuwe klanten werven, omzet realiseren en marktaandeel uitbreiden. Doordat ik hierop gefocust was kon Wieger zich naast zijn eigen commerciële activiteiten ook vrij maken voor interne organisatie en groei. Mijn bijdrage was altijd bovengemiddeld en grotendeels zelfstandig gerealiseerd. Daarnaast is natuurlijk de band met Wieger belangrijk, wij zitten qua persoonlijkheden op één lijn en denken hetzelfde over bedrijfsvoering, strategie en de wijze van personeel bemiddelen.

Heb je nog een paar leuke anekdotes?

Ik had een keer een intake gepland staan bij een Van der Valk Hotel met een Bedrijfsleider die ik sprak voor de functie van Directeur bij een aannemer. We ontmoeten elkaar en zijn eerste indruk was extreem goed. We zaten een aantal minuten te praten toen ik toevallig mijn klant voorbij zag lopen waar ik de vraag naar een Directeur uit had staan! Ik trok de stoute schoenen aan en besloot om hem aan het gesprek toe te voegen. We hebben vervolgens met zijn drieën urenlang gepraat. Er volgde nog een aantal positieve sollicitatiegesprekken en de match was erg geslaagd. Het resulteerde uiteindelijk niet in een bemiddeling, maar het proces was succesvol en zowel klant als kandidaat waren erg geholpen. Wat ik ook een bijzonder verhaal vind, wat niet zozeer een leuke anekdote is, is dat het bedrijf waar ik tijdens mijn opleiding Bedrijfskunde heb afgestudeerd nu een van mijn grootste en vaste klant is! Ik bemiddel daar regelmatig personeel, kom er vaak over de vloer en voel mij echt verbonden met die organisatie. Dat is een absoluut super gaaf onderdeel van ons werk, dat je met meerdere organisaties en mensen een persoonlijke en hechte band opbouwt!

Partner & Consultant Bouw Aannemerij Bob van den Bergh

 
Bob van den Bergh
Bob van den Bergh
  • 06 11 86 91 87