Tips van Kracht!

Klaar voor de volgende stap?

Wanneer is het tijd voor een nieuwe baan?

De zoektocht naar een nieuwe baan brengt veel onzekerheden met zich mee. Toch is het raadzaam om met enige regelmaat na te denken over jouw carrière. Wees niet bang om een nieuwe stap te maken. Je hoeft je er niet bezwaard over te voelen dat je jouw huidige werkgever gaat verlaten, want het gaat tenslotte om jouw werkgeluk en jouw ontwikkeling. Er zijn verschillende signalen die jou vertellen dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging. In deze blog lees je een aantal van deze signalen en hoe je hier mee om kan gaan. 

1. Je komt vaak futloos thuis na je werkdag

Heb je vaak weinig tot geen energie na het werk, ben je vermoeid of wordt je niet uitgerust wakker? Dan kan het zijn dat je niet meer op je plek zit. Probeer erachter te komen wat de oorzaak is. Zijn het voornamelijk werkgerelateerde oorzaken, kom dan in actie! Het kan zijn dat je teveel hooi op je vork neemt of dat je simpelweg niet meer gelukkig wordt van je werk. Ga hierover in gesprek met je leidinggevende of neem contact op met één van onze consultants voor een vrijblijvend gesprek. 

Is dit niet het geval, neem wat meer rust. Zet je telefoon een keer uit en zeg wat vaker nee. Je hoeft niet altijd overal aanwezig te zijn of altijd direct te reageren op berichten. Neem écht de tijd voor jezelf, want dit heb je nodig.

2. Je staat niet meer in jouw kracht

Breng jouw kwaliteiten, interesses en ambities in kaart en achterhaal of dit tot zijn recht komt in jouw huidige functie. Is dit niet het geval, dan is het raadzaam om met iemand hierover te praten. Hierdoor krijg je vaak andere inzichten en wellicht kom je tot de conclusie dat een nieuwe baan de uitkomst is of andere werkzaamheden binnen de organisatie beter bij jou passen. 

3. De sfeer en cultuur is geen match

Werk je in een omgeving die past bij jou waarden en normen, dan is de kans groter dat je goed op je plek zit. Op deze manier ben je creatiever en productiever en ben je waardevoller voor de organisatie. Is deze match niet aanwezig dan ga je vaak niet met plezier naar je werk. De bedrijfscultuur ga jij niet veranderen. Mocht je beslissen om een nieuwe werkgever te zoeken, doe dan vooraf research op de bedrijfswebsite en de social media kanalen. Dit geeft je vaak al een goed beeld van de bedrijfscultuur. Daarnaast kan een meeloopdag bij deze potentiële nieuwe werkgever ook de oplossing zijn. 

4. Je voelt je ondergewaardeerd

Waardering en erkenning is erg belangrijk. Het bevorderd namelijk jouw welzijn. Voel jij je ondergewaardeerd, dan ben je minder creatief, gemotiveerd, proactief en dit verminderd jouw werkplezier.

Ga allereerst bij jezelf te rade of je echt geen waardering en erkenning krijgt of heb jij hier meer behoefte aan dan anderen. Het kan zijn dat je een te laag zelfbeeld hebt, jouw verwachtingspatronen te hoog zijn of niet de juiste erkenning krijgt die jij nodig hebt. Ga hierover in gesprek met jouw leidinggevende of collega’s en geef aan wat jouw behoeftes zijn. Veranderd er niks? Dan weet je wat je te doen staat. Jouw geluk staat altijd voorop!  

5. Je staat stil in jouw ontwikkeling

Je ben ambitieus en leergierig, maar je hebt het gevoel dat je wordt geremd in jouw ontwikkeling. Dit gevoel kan zorgen voor onvrede, maar hier kan je wat aan doen. Ga in gesprek met je leidinggevende. Vaak is er meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt. Wacht niet altijd op je werkgever, maar kom zelf ook in actie! Ga zelf op zoek naar cursussen of zoek voor jou inspirerende mensen en vraag of ze jou kunnen helpen.

Zoals je hierboven leest is switchen van baan niet altijd de oplossing. Een dipje heeft iedereen weleens, maar maak dit bespreekbaar. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt. Bereid zo’n gesprek goed voor en zet op papier wat je graag anders wilt zien. Daarnaast kan je een lijst voor jezelf maken met de voordelen en nadelen van jouw huidige werkgever. Kom je tot de conclusie dat de nadelen een stuk groter zijn, dan kan je altijd op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging. Dit is niet het einde van de wereld.

Ben jij werkzaam in de techniek en wil je weten wat voor jou de mogelijkheden kunnen zijn? Vraag een oriënterend gesprek aan met één van onze consultants en kom erachter wat voor jou de beste stap is in jouw carrière!

 
Contact We staan voor jou klaar!

De volgende stap in je carrière zetten, kan spannend zijn. Als kandidaat van Kracht kun je rekenen op advies en begeleiding in je ontwikkeling,